בזמן שרבים מאיתנו מתמקדים בירידה במשקל ובעולם מפתחים תרופות חדשות להרזיה, מחקר בינלאומי חדש ומקיף מציע לשנות את הגישה המקובלת – ומדובר בשינוי מהותי של תפיסת העולם שלנו. המחקר חושף שרמת סיבולת לב-ריאה היא מנבא חזק יותר של מחלות לב וכלי דם ותמותה כללית מאשר מדידה של מסת גוף (BMI).
חוקרים מאוניברסיטת וירג'יניה ואריזונה, ניתחו נתונים של קרוב ל-400 אלף מבוגרים ממדינות שונות, ומצאו שאנשים בעלי סיבולת לב-ריאה טובה – גם אם הם מוגדרים כבעלי עודף משקל או השמנת יתר – לא הראו עלייה משמעותית בשיעורי תחלואה במחלות לב וכלי דם או בתמותה כללית. כשליש מהמשתתפים במחקר היו נשים.
"סיבולת לב-ריאה, כך מסתבר, הרבה יותר חשובה ממשקל עודף כשמדובר בסיכון לתמותה", אומר פרופ' סידהרתה אנגדי מאוניברסיטת וירג'יניה, החוקר הראשי במחקר. "מצאנו שלאנשים עם השמנת יתר שהיו בעלי סיבולת לב-ריאה טובה היה סיכון דומה לתמותה כמו לאנשים במשקל תקין שהיו בכושר, וכמחצית מהסיכון בהשוואה לאנשים במשקל תקין שלא היו בכושר".
אנגדי מוסיף כי "פעילות גופנית היא יותר מאשר דרך לשרוף קלוריות. היא 'תרופה' מצוינת לשיפור הבריאות הכללית ויכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה מכל הסיבות עבור אנשים בכל הגדלים".
הסכנות שבדיאטת יו-יו
המחקר מצביע על כך שאנשים שאינם בעלי סיבולת לב-ריאה טובה, בכל קטגוריות BMI, הראו סיכון גבוה פי שניים עד שלושה הן לתמותה מכל סיבה שהיא והן לתמותה ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאנשים במשקל תקין שהיו בעלי סיבולת לב-ריאה טובה.
פרופ' גלן גייסר מאוניברסיטת אריזונה, שותף למחקר, מזהיר מפני הסכנות שבניסיונות חוזרים ונשנים לרדת במשקל: "רוב האנשים שמורידים במשקל עולים בחזרה. מחזורים חוזרים של ירידה ועלייה במשקל – דיאטת יו-יו – קשורים לסיכונים בריאותיים רבים הדומים לאלו של השמנת יתר עצמה".
ההמלצות המקובלות בעולם הרפואה קובעות מינימום של שעתיים וחצי בשבוע של פעילות גופנית בעצימות בינונית (כמו הליכה מהירה, שחייה קלה או רכיבה על אופניים במהירות מתונה) או שעה ורבע של פעילות בעצימות גבוהה (כמו ריצה או אירובי אינטנסיבי), בשילוב עם אימוני חיזוק שרירים פעמיים בשבוע. חשוב לציין שמדובר בפעילות גופנית מכוונת, בנוסף לפעילות היומיומית הרגילה.
"אפשר להתחיל בקטן", מסביר אנגדי. "גם הליכה מהירה מספר פעמים בשבוע, במטרה להגיע ל-30 דקות ביום, יכולה לעשות שינוי משמעותי".
החוקרים מציינים כי המחקר מתבסס על נתונים ממחקרים אפידמיולוגיים גדולים, וממליצים לבחון באופן עצמאי את היתרונות של גישה המבוססת על שיפור סיבולת הלב-ריאה, לעומת גישה המתמקדת בירידה במשקל, עבור אנשים עם השמנה.