בהצהרה מיוחדת הציג הנשיא תוכנית בת שלושה שלבים להחזרת החטופים, סיום המלחמה ושיקום עזה • ביידן מתח ביקורת על הקריאות ל"ניצחון מוחלט" וקרא להנהגה בישראל להתייצב לצידו: "אסור לפספס את ההזדמנות" • נתניהו: "המלחמה לא תסתיים עד השגת היעדים" • גורם ישראלי: "הוא לא מבין את המציאות כאן" • חמאס: "רואים בחיוב את נאומו של הנשיא ביידן"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הציג אתמול (שישי) בערב את ההצעה הישראלית שהועברה לחמאס. לדברי ביידן, השלב השני בעסקה כולל את נסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה ו"סיום סופי של כל הלחימה". גורם בכיר בבית הלבן אמר אחרי נאום ביידן כי "יש דרך להשיג עסקה, חמאס יודע מה היא כוללת".
- יימשך 6 שבועות, ובמהלכו יתנהל משא ומתן בין ישראל לחמאס.
- שחרור קשישים, פצועים וחולים בתמורה לשחרור מאות אסירים פלסטיניים.
- אם השיחות יימשכו יותר משישה שבועות – הפסקת האש תימשך.
השלב השני
- צה"ל יסיג את כוחותיו מעזה ושאר החטופים ישוחררו.
- נסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה – והפסקת הלחימה.
השלב השלישי
- שיקום רצועת עזה כחלק מתוכנית מקיפה.
- החזרת גופות חטופים שנותרו ברצועה.
- בנאומו הערב ביידן פירט את שלבי העסקה המוצעת. לדבריו, השלב הראשון בעסקה "יימשך שישה שבועות ויכלול שחרור חטופים תמורת מאות מחבלים, הפסקת אש ונסיגת כוחות מעזה. אזרחים עזתים יוכלו לשוב לצפון הרצועה והסיוע ההומניטרי יגדל דרמטית".
בניגוד להכחשות בישראל, ביידן אמר כי ההצעה כוללת את סיום המלחמה. "המשא ומתן יימשך עד שיגיעו לכל ההסכמים לשלב השני", הוא אמר. "ארה"ב וקטאר יוודאו שהמו"מ יימשך עד שיגיעו לכול ההסכמים וניתן יהיה להתחיל בשלב השני. בשלב השני יהיו חילופים בתמורה לכול החטופים שלא שוחררו בשלב הראשון, לרבות חיילים וגברים, והסגת הכוחות הישראליים מעזה".
בשלב השלישי, לדבריו, "תצא לפועל תוכנית שיקום מקיפה של עזה. אם יהיו עוד גופות חטופים בעזה, הן יוחזרו למשפחות. זו ההצעה שמונחת על השולחן".
- ביידן פנה לעם בישראל וביקש להרגיע: "חשוב שבישראל יידעו שהם יכולים להמשיך בכך מבלי שיהיה סיכון נוסף לאזרחיהם, מכיוון שהם הצליחו למגר את חמאס בשמונה חודשים. בשלב הזה חמאס כבר לא מסוגל להוציא לפועל תקיפה נוספת בסגנון 7 באוקטובר. זהו חשש גדול של ישראל, וחשש מוצדק".
הוא הוסיף כי הוא "יודע שיש אנשים בישראל שלא יסכימו לתוכנית ויקראו להמשך הלחימה. יש כאלה אפילו בתוך הקואליציה שהבהירו שהם רוצים לכבוש את עזה ולהמשיך בלחימה במשך שנים, מבחינתם החטופים לא בראש סדר העדיפויות. המלצתי להנהגה בישראל להתייצב מאחורי העסקה הזו למרות הלחץ. אסור לישראל לפספס את ההזדמנות הזו".
- ביידן מתח ביקורת על הקריאות בישראל "להשיג את המושג המעורפל של 'ניצחון מוחלט'", ואמר כי "זה לא יחזיר את החטופים, זה לא יביא לישראל ביטחון בר-קיימה. אבל אם נלך עם גישה שמתבססת על המתווה הזה, נראה את החטופים בבית ונדאג לביטחונה של ישראל".
לדבריו, "ברגע שתהיה הפסקת אש והחטופים יחזרו נוכל להתקדם גם בגבול הצפוני, ארה"ב תעזור לייצר הסכם שיבטיח את ביטחון התושבים. ההסכם יכול לכלול גם הזדמנות להסכם עם סעודיה. כל ההתקדמות הזו תעשה את ישראל יותר בטוחה. לישראל תמיד תהיה הזכות להגן על עצמה מאיומים על ביטחונה ולעשות צדק עם אלה שגרמו לאירועי 7 באוקטובר".
- הנשיא ציין כי "כל עוד חמאס יעמוד בתנאיו, אז כפי שישראל הבטיחה, תהיה הפסקה של כל הלחימה. ארה"ב תוודא שגם ישראל תעמוד בהתחייבויותיה. נעשה את חלקנו. מדובר בנקודה מכריעה. חמאס אומרים שהם רוצים הפסקת אש. העסקה הזו היא הזדמנות עבורם להוכיח שהם באמת מתכוונים לכך. עליהם לקבל את ההסכם. במשך חודשים אנשים בכל העולם קוראים להפסקת אש, כעת זה הזמן להשמיע קול ולדרוש שחמאס יבוא לשולחן, יסכים לעסקה וישים סוף למלחמה שפתח בה". לדבריו, "הגיע הזמן שהמלחמה הזו תסתיים. הגיע הזמן ש'היום שאחרי' יתחיל".
- מלשכת ראש הממשלה נמסר לאחר הצהרת ביידן כי "ממשלת ישראל מאוחדת ברצון להשיב את חטופינו בהקדם ופועלת להשגת מטרה זו. לכן, ראש הממשלה אישר לצוות המו"מ להציג מתווה להשגת יעד זה, תוך עמידה על כך שהמלחמה לא תסתיים עד השגת כל יעדיה, לרבות השבת כל חטופינו וחיסול היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס. המתווה המדויק שהוצע על ידי ישראל, לרבות המעבר המותנה משלב לשלב, מאפשר לישראל לשמור על עקרונות אלה".
גם גורם ישראלי התייחס להצהרת ביידן ואמר כי זה "נאום חלש – ניצחון לחמאס. הוא לא מבין את המציאות כאן".
חמאס הגיב גם הוא על ההצעה בהצהרה רשמית: "רואים בחיוב את נאומו של נשיא ארה"ב ביידן. מדגישים את עמדתנו – התייחסות באופן חיובי לכל הצעה שכוללת הפסקת אש קבועה, נסיגה מוחלטת מרצועת עזה, שיקום, חזרת העקורים למקומות מגוריהם והשלמת עסקת חילופי שבויים רצינית, אם ישראל תצהיר על מחויבותה המפורשת לכך".
משפחות חטופים אמריקנים הגיבו גם הם לנאום: "אנחנו משבחים את הנשיא ביידן על כך שהכריז באומץ שהזמן לעסקה הוא עכשיו. העולם חייב עכשיו לעשות כל צעד הכרחי כדי לסיים את המלחמה האכזרית הזו". המשפחות קראו לישראל את העסקה ולעצור את "הסבל של אזרחי עזה".