עדכון אחרון: 12.02.2025 | 15:19
המכון למורשת בן-גוריון חשף לראשונה היום (רביעי) קטע מיומנו של ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון, שבו מובא נאומו ב-14 בפברואר 1949, ט"ו בשבט, אחרי מלחמת העצמאות. את הנאום נשא בשער הגיא, בנטיעות לזכר חללי המלחמה. היום שבו נישא בנאום הוא גם יום כינוס הכנסת הראשונה אחרי הבחירות הראשונות, שנערכו ב-25 בינואר 1949.
מתוך הנאום:
"לא ביער אשר ניטע ולא במצבה אשר נקים ייחקק וישמר זכר הגיבורים אשר נפלו על גאולת עמם ומולדתם – אלא בלב העם היהודי, בלב כל בני ישראל. לא רק בדורנו אנו אלא עד סוף כל הדורות יחיה זכר הגבורה והתפארת של הלוחמים אשר העיזו ויכלו. אנו נוטעים יער ועוד נטע הרבה יערות למען הקים משהו ממשאלתם ורצונם של הלוחמים אשר מסרו נפשם על הפרחת הארץ ובניינה, למען יוכל עם ישראל כולו, על כל גלויותיו, לשוב לארצו קוממיות ולחיות בה חיי חירות ורווחה."
"ואתם הורי הגיבורים שנפלו, ובייחוד אתן האמהות היקרות… אנו יודעים מה גדול האבל והכאב אשר בליבכן, מה גדולה האבדה אשר אבדה לכן – ואין לה שילומים… וידע עמנו מי היו אלו שגידלו לנו בנים לגבורה ולתפארת ולמסירות – ויחיו גם הם וגם אתם לנצח בזיכרון האומה."
היומן האישי, ובו הקטע בכתב ידו המקורי של בן גוריון, נמצא בארכיון למורשת בן גוריון, במדרשת בן גוריון ליד שדה בוקר שבנגב.
![מתוך כתב היד (צילום: הארכיון למורשת בן גוריון) מתוך כתב היד (צילום: הארכיון למורשת בן גוריון)](https://static.davar1.co.il/www/uploads/2025/02/neum-768x540.jpg)
מתוך כתב היד (צילום: הארכיון למורשת בן גוריון)
הקטע ביומן כולל גם תיאור סדר היום של בן-גוריון באותו היום: "ב-11:00 נטיעת היער בשער הגיא לזכר חיילי מלחמת השחרור; ב-12:00 – ישיבת הממשלה; ב-14:00 – הלכתי לבית כנסת ישורון לשמוע לתפילה, כפי שהבטחתי להרב ברלין. זו לי הפעם הראשונה בארץ ישראל שאני נוכח בבית כנסת בשעת תפילה". בשעות אחר הצהריים הוא מציין גם את פתיחת מליאתה של הכנסת הראשונה, שנקראה אז האסיפה המכוננת, אשר החלה ב-16:00.
איתן דוניץ, מנכ"ל המכון למורשת בן-גוריון: "תיאורי היום והנאום עצמו מגלים את המחויבות העמוקה של בן-גוריון לזכרם של הלוחמים ולחזון הציוני, ומדגישים את האמונה החזקה בהמשכיות ובבניית עתיד טוב יותר עבור העם היהודי".
המכון למורשת בן-גוריון הוא גוף חינוכי היסטורי שמרכזו במדרשת בן-גוריון שבנגב, ולו שלוחות בירושלים ובקריית ביאליק. במרחב בן-גוריון בנגב ניתן לבקר בצריף בן -גוריון, טיילת בן-גוריון (המחברת בין הצריף לקבר), הארכיון למורשת בן-גוריון, מייצג "משפט העם" ואחוזת הקבר של דוד ופולה בן-גוריון.
כאן ניתן לחפש במאגר החומרים ההיסטוריים של הארכיון למורשת בן גוריון