הנשיא החדש־ישן של ארה"ב דונלד טראמפ מסרב להילחם במלחמות של אחרים, ועל כן הנוכחות האמריקאית במזרח התיכון, שכוללת את הסיוע הביטחוני לישראל, בין אם במענקים כספיים ובין אם בנוכחות פיזית, עשויה להשתנות.
● מעצר המוני של מהגרים ולחץ על פוטין: היום השני לנשיאות טראמפ
● ארדואן מאותת על סיום האמברגו ומגביר את שיתוף הפעולה הביטחוני עם סוריה
כיום, הסיוע האמריקאי השנתי מתבסס, על חבילת הסיוע השנתי. לפי מזכר ההבנות שחתמו רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ברק אובמה לשנים 2028־2019, ישראל מקבלת מדי שנה 3.3 מיליארד דולר סיוע לרכש וחצי מיליארד דולר נוספים לשיתופי פעולה בתחום ההגנה האווירית. עם זאת, אותו הסכם נחתם כבר ב־2016, ובכך משקף כי עתיד הסיוע האמריקאי יוכרע בידי הנשיא החדש.
מלחמת חרבות ברזל היוותה תפנית בסיוע האמריקאי, הן בהיקף הסיוע הכלכלי והן בסיוע הפיזי. רק ב־12 החודשים הראשונים של המלחמה, סך הסיוע האמריקאי, לפי אוניברסיטת בראון, הסתכם לכ־17.9 מיליארד דולר – מתוכם 6.8 מיליארד דולר מימון צבאי ו־4.5 מיליארד דולר הגנה מטילים. בפן הפיזי, נפרסה בישראל סוללת THAAD באופן מבצעי, לצד מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתי של ישראל. בד בבד, ספינות אמריקאיות יירטו איומים רבים ששיגרו האויבים השונים לעבר ישראל.
"הפריסה של האמריקאים במרחב מהווה מרכיב הרתעתי", מציין תא"ל (מיל') דורון גביש, בעבר מפקד מערך ההגנה האווירית. "הדבר השני הוא המרכיב האופרטיבי, משום שהנוכחות של ארה"ב מגדילה את סל הפתרונות אל מול האיום – בין אם זה בתחום ההגנה מפני טילים ורקטות ובין אם בהגנה מפני כלי טיס בלתי מאויישים".
על אף התועלת הגדולה למדינת ישראל, יש חשש כי כפי שטראמפ צפוי להורות לכוחות לסגת מעיראק, הוא יעשה זאת גם מסוריה ומישראל. שינוי עלול להתרחש גם במבנה הסיוע. יקי דיין, בעבר יועץ מדיני בשגרירות ישראל בוושינגטון וקונסול הכללי בלוס אנג'לס, מסביר כי "ישראל תידרש לקבל סיוע תוך מתן חבילה גדולה בחזרה. כבר בשנה הבאה יידרשו לסגור את הסיוע, לטובת 2029. עבור טראמפ זה יידרש לכלול חבילה שתכלול עבורו תמורות בנושא הסעודי והאיראני".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.