הלמר בוכל, במאי דוקומנטרי גרמני מהמבורג, חקר בשנים האחרונות את פרשת קטארגייט ה"מקורית" – החשד שהאמירות האסאלמית העבירה שוחד במיליוני אירו לבכירים בפרלמנט האירופי, כדי לשפר את תדמיתה בעניין זכויות עובדים לקראת המונדיאל ב־2022. אחד מהחשודים בפרשה כבר הודה ומשמש כעד מדינה בעבור הרשויות הבלגיות, מיליוני דולרים נתפסו במזוודות ובשקיות במקומות שונים באירופה, החשדות מטפסים עד לסגנית נשיא הפרלמנט האירופי, אבל לדברי בוכל – התדמית הקטארית ביבשת לא נפגעה. "הרבה מאוד כסף גורם לכולם להתעלם מעניינים של מצפון", הוא אומר בציניות.
● בג"ץ השאיר את היועמ"שית בודדה במערכה, לפחות כרגע
● נתניהו תוקף את היועמ"שית וטוען: חקירת קטאר-גייט נולדה בשל הכוונה לפטר את ראש השב"כ
הסרט על קטארגייט שביים בוכל, בו מרואיינים רבים מהחשודים עצמם ומוצגת "השיטה הקטארית" לכאורה, עלה בערוץ "ארטה" בשנה שעברה ומשודר עכשיו גם בערוצי הטלוויזיה הגרמניים. הוא מהדהד את החשדות שפורסמו בשבועות האחרונים בישראל. אבל בוכל פסימי לגבי אירופה: "אני בספק אם הפרשה הזו תיגמר אי פעם. מעורבים פה שיקולים של ביטחון לאומי, ויש הרבה קשרים בין קטאר לאיחוד האירופי שהם מעל הכל. בנוסף, לפי הבנתי החקירה הזו החלה כחקירה של ארגוני מודיעין אירופיים, מה שאיפשר שימוש באמצעים שבתי משפט אירופיים לא ממש מאפשרים במקרים אזרחיים, ולכן הבעיה".

הבמאי הלמר בוכל / צילום: DOX82
שוחד של מיליונים לטובת שיפור תדמית
בדומה למצב של קטאר אחרי 7 באוקטובר 2023, האמירות המפרצית ניצבה בפני משבר תדמיתי של ממש לפני כחמש שנים. היא הצליחה בדרכים לא ברורות לחלוטין, לפי הערכות בינלאומיות, לזכות באירוח המונדיאל לשנת 2022, להעביר אותו לחורף, ורצתה שהמהלך יהיה בבחינת הצגתה הפומבית לעולם. ההשקעות דיברו על עשרות מיליארדי דולרים.
אך בתהליך בניית התשתיות האדירות שנדרשו כדי לארח את המשחקים, ככל הנראה מתו מאות עובדים זרים שהובאו למדינה העשירה מאסיה. הם מתו בחום ומתאונות עבודה, וזכו לתנאים קשים, לניצול על ידי חברות ולהתעלמות מהשלטונות. התקשורת הבינלאומית נכנסה לתמונה וקטאר הפשילה שרוולים והתחילה לטפל בבעיית התדמית שלה, לפי החשד, על ידי שפיכת מיליונים על האנשים שאמורים לדאוג לזכויות עובדים. "הם לא היססו ללכת על דמויות בכירות, לפי החשדות", אומר בוכל.
קטארגייט (2000)
עיקרי הפרשה: חשד לקניית קולות, השפעה על הודעות ומדיניות של הפרלמנט האירופי באמצעות שוחד מצד קטאר ומרוקו. חברי פרלמנט, בעיקר מהצד השמאלי של המפה, מאיטליה, יוון ובלגיה חשודים שקיבלו כסף תמורת ייצוג אינטרסים קטאריים
היקף השוחד הנחשד: 5.2 מיליון אירו
בראש החשודים: סגנית נשיאת הפרלמנט אווה קאילי מיוון
המטרה הקטארית: לשפר את תדמית המדינה בתחום זכויות העובדים ואי־ניצולם לקראת המונדיאל ב־2022
היכן עומדים הדברים: הפרשה עדיין נחקרת על ידי משטרת בלגיה, אך הוכתרה כ"חשד השחיתות הגדול ביותר בהיסטוריה של הפרלמנט"
דמות המפתח היה פוליטיקאי איטלקי בשם אנטוניו פנצרי, חבר פרלמנט אירופי מאז 2004. הוא הקים ארגון לא ממשלתי שלכאורה היה אמור להיאבק בתופעה של ניצול עובדים, נאמן לעובדה שהיה חבר במפלגות שמאל אירופיות. פנצרי הודה בדיעבד כי שימש צינור להעברת כספים לגורמים שונים בפרלמנט האירופי אחרי שסיים את תפקידו, ב־2019, כדי לשפר את התדמית של קטאר. איך זה התבטא? בהצבעות בעד קטאר בוועדות שונות בפרלמנט, בפרסום הודעות רשמיות שהכל בסדר מבחינת יחסי העבודה ושהקטארים "תיקנו" את הליקויים. הקטארים השתמשו לאחר מכן בהודעות הללו כחלק מקמפיינים ציבוריים.
הבכירה ביותר שנעצרה כשהפרשה התפוצצה בדצמבר 2022 היא אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי ואשתו של העוזר האישי של פנצרי, שעדיין טוענת לחפותה. מאז, הואשמו במעורבות גם בן זוגה פרנצ'סקו גיאורגי, הלוביסט הבלגי ניקולו פיגא־טלמנקה, חברי הפרלמנט האירופי מארק טרבלה ואנדראה קוזולינו, וחברת הפרלמנט הבלגית מארי ארנה. ההליכים עדיין מתנהלים.

אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי לשעבר / צילום: Reuters, IPA
"פנצרי התבקש לפתח אסטרטגיה שתעזור לשפר את תדמיתה של קטאר", אומר בוכל בראיון עם גלובס, "ולמרות שזה היה הניסוח הרשמי, החשד הוא שהיה מדובר בכיסוי על כספי שוחד, כי מדובר בהרבה מאוד כסף בשביל משימה שכזו". החוקרים מצאו 1.6 מיליון אירו במזומן במקומות שונים, כולל בדירות של החשודים, ובוכל אומר כי ההערכות הן שהיה מדובר בהעברה של לפחות 5.2 מיליון אירו, לפי החשדות.
"מתמיה שכל הפעולות היו חובבניות, במזומן"
לדבריו, ההדים המגיעים מישראל נשמעים לו כמו השיטה הקלאסית לשוחד בכירים. "בדרך כלל מה שעושים, זה להעניק חוזים לא קיימים ומנופחים למשימות שונות. זו הדרך שבה השחיתות עובדת לרוב. יש לך חברה ואז אתה מספק חוזה, שהוא או מזויף או נעשה עבור משהו שלעולם לא מתממש. מה שמתמיה אותי זה מדוע במקרה של הפרלמנט האירופי כל הפעולות היו במזומן ונעשו בכזו חובבנות: החשודים החזיקו כסף בבית, הכל היה נראה כמו שיטות של מאפיה. למה לעשות את זה במזומן עם העברות בשקיות ממכוניות?".

מזומן שנתפס בבתי החשודים בפרשה / צילום: משרד התובע הפדרלי הבלגי
בוכל אומר כי היה מדובר בכסף רב, אבל מעט מאוד בעבור קטאר, מדינה קטנטנה החולשת על רזרבות הגז הטבעי השניות בגודלן בעולם (ביחד עם איראן). הקטארים מכחישים כל מעורבות. הם אומרים כי לא היו מעורבים בשוחד, וכי לובינג הוא פעילות לגיטימית. גם מרוקו מעורבת בפרשה, ולפי החשדות גם המדינה הצפון־אפריקאית "השתמשה" בשורת הבכירים כדי להשפיע על סוגיות בפרלמנט האירופי. לדברי בוכל, אופי החקירה הוביל כעת את קאילי להגיש תביעה הפוכה, בטענות שזכויות הפרט שלה הופרו במהלך האזנות וחיפושים שנערכו, ומבלי שחסינותה הוסרה.
היחסים עם קטאר רק התהדקו
בכל אופן, מסכים בוכל, ומוצג גם בסרט, היחסים בין האיחוד האירופי לא נפגעו כתוצאה מהפרשה. אם כבר, הם רק התהדקו. אחרי מלחמת רוסיה־אוקראינה הפכה קטאר לספקית גז טבעי מובילה של אירופה בכלל וגרמניה בפרט. אמיר קטאר התקבל בכבוד מלכים בפריז ובברלין. גם שבחים על המעורבות במשא ומתן לשחרור החטופים בעזה זרמו מכל אירופה.
"יש משהו שמחבר בין קטאר לבין האיחוד האירופי, וזה הרבה יותר גדול מאשר הפרשות השונות", אומר בוכל. מעצרים עדיין מתבצעים בנושא, ובתחילת החודש הוסרה חסינות של עוד שתי חברות פרלמנט מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, בחשד למעורבות.
בוכל גם מזכיר פרשה נפרדת, שעדיין מתנהלת, שבה מנכ"ל המשרד בנציבות האירופית שאחראי על התחבורה חשוד בקבלת שוחד מקטאר תמורת קידום הסכם "שמיים חופשיים" עם המדינה. "זה הרבה יותר חשוב לקטארים מאשר זכויות העובדים, מדובר פה על מיליארדי אירו", הוא אומר. וגם במקרה זה, הבכיר רק הושעה מתפקידו, החקירה מתנהלת בעצלתיים, וחברת קטאר־איירווייז שוברת בינתיים את השוק לטיסות זולות מאירופה למזרח. "זה עדיין לא מוכח, ואני בספק שהכל יוכח בעתיד", הוא אומר. לדבריו, "אם יש מספיק אינטרסים כספיים, ונכונות לשפוך מזומנים… בסופו של דבר שוכחים מהעבירות לכאורה".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.