שר החינוך יואב קיש, הודיע היום (שלישי) על שלושה זוכים בפרסם ישראל לשנת תשפ"ה: בתחום חקר ההנדסה ומדעי ההנדסה כלת פרס ישראל היא פרופ' יונינה אלדר, מדענית בעלת שם עולמי בתחום עיבוד אותות ועיבוד מידע. בתחום תיאטרון מחול ואופרה חתן פרס ישראל הוא שלמה ממן – כוריאוגרף, יוצר ומנהל אמנותי בתחום ריקודי העם. בתחום העיצוב והאמנות הבינתחומית חתן פרס ישראל הוא בלו סימיון פיינרו.
תחום המחקר המרכזי של פרופ' אלדר עוסק בפיתוח אלגוריתמים לעיבוד אותות ולעיבוד מידע ובינה מלאכותית. בשנים האחרונות היא התמקדה בשיטות דגימה יעילות, בעיבוד אותות ובאופטימיזציה במערכות תקשורת, ברדאר ובדימות רפואי, בבינה מלאכותית, בעיבוד אותות לאופטיקה, ובביולוגיה חישובית. היא קראה תיגר על "משפט הדגימה" הקלאסי ופתחה תאוריות חדשניות המאפשרות להפחית את קצבי הדגימה מבלי לאבד מידע, תובנה ששינתה את הדרך שבה מתכננים מערכות רבות בתחום ההנדסה.
ועדת הפרס ציינה בנימוקיה כי "פרופ' אלדר היא פעילה ותורמת בקידום החברה הישראלית ושוויון ההזדמנויות באקדמיה (קידום נשים ואנשים עם מוגבלויות פיזיות ונפשיות). פרופ' אלדר מהווה דוגמה ומופת למדענית המשלבת מחקר פורץ דרך עם יכולת יישום והשפעה חברתית רחבה בכל מגזרי החברה".
בנימוקיה ציינה הוועדה לגבי ממן: "שלמה ממן מקשר בין ריקוד העם הבימתי לבין ריקוד העם ההשתתפותי ותורם לפריחת ריקודי העם כאמנות מחברת ומרפאת בימים מורכבים אלה". עוד ציינה הוועדה כי "שלמה מעמיד במשך שנים רבות דורות של רוקדים ומרקידים. עשייתו היוצרת מתייחדת בחיוניות, אנרגיה, רוך וחן ובמתן ביטוי של רכיבי ריקוד עממי של כלל הקבוצות החברתיות והקהילות בישראל".
פיינרו, אמן רב תחומי שעלה מרומניה בגיל 13, הציג בתערוכות רבות בישראל ובעולם. רבות מעבודותיו לוקחות מוטיבים מן התרבות היהודית, ועוסקות בזהות ובנושאים חברתיים. ועדת הפרס ציינה בנימוקיה כי "פיינרו הפך לאחד האמנים הבולטים בארץ העוסקים במטען הרוחני היהודי ובכוחם של הסמל ושל האות בתרבות היהודית המיסטית".