על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● בבריטניה טוענים: זה האיש שעומד מאחורי התוכנית החדשה של טראמפ
● ראיון | העיתונאית שפגשה את חמינאי וראיסי מסבירה את הטעות התפיסתית של ישראל
1תמונות השבים מוכיחות לעולם: לא ניתן יותר להכחיש את הרוע של חמאס
התמונות של שלושת החטופים המשוחררים משבי חמאס, אוהד בן עמי, אלי שרעבי ואור לוי, זעזעו את העולם אתמול (שבת). "כל מי שרואה את התמונות של החטופים הישראלים הרזים והמוכים חייב סוף-סוף להבין מול מה מדינת היהודים נלחמה", כותב סטיבן פולארד לעיתון הטלגרף במאמר דעה, שכותרתו "איש לא יכול כעת להכחיש את הרוע – שהוא חמאס".
פולארד, העורך הראשי לשעבר של The Jewish Chronicle, טוען כי תמונות השבים הרזים מזכירות לו תקופות חשוכות בהיסטוריה היהודית. "לפני שבועיים העולם ציין 80 שנה לשחרור אושוויץ. בשנים שחלפו מאז 1945, הפכו תמונות האסירים לחלק בלתי נפרד מההיסטוריה, מתעדות את הרוע שבני מיננו מסוגלים לו. אולי התרגלנו לראות אותן, אך התמונות של גופות מורעבות וכחושות, בקושי יותר משלדים, מעולם לא איבדו מכוחן לזעזע". והוסיף, "הצילומים של אלי שרעבי, אוהד בן-עמי ואור לוי יכלו להגיע ישירות מ-1945".
פולארד מקדיש את חייו האישיים והמקצועיים למאבק באנטישמיות: "המאבק בשנאת יהודים הפך לכוח המניע של חיי המקצועיים. לעיתים זה הרגיש כאילו העם היהודי דופק את ראשו בקיר – כמו התגובה של רבים מהמתיימרים להיות 'פרוגרסיביים' לזוועות 7 באוקטובר הייתה לא להפגין נגד הברבריות, אלא נגד הקורבנות שלה".
כעת, הוא תוהה עם המראות הקשים של החטופים השבים מעזה, עשויים לגרום לעולם לעשות חשבון נפש "או אפילו תחושת בושה על כך שצעדו בצעדות תמיכה בטרוריסטים שביצעו את הזוועות הללו".
אולם, פולארד מטיל ספק שהעולם יחזור בו, ומודאג מהאנטישמיות הגוברת. פולארד אומר שההבדל היחידי בין חמאס לנאצים הוא "שהנאצים נמלטו מהמחנות. חמאס, לעומת זאת, עמד בגאווה לצד הגופות הרזות, הכמעט משותקות של החטופים, כשהם נאלצים לעלות על במה כחלק מהפעלול התעמולתי החולני האחרון של ארגון הטרור".
פולארד יוצא נגד רעיון השלום בין ישראל לפלסטינים במידה והמחיר שלו הוא תמונות כאלה. "מאז 7 באוקטובר אנו שומעים קלישאות נבובות מכל העולם על 'שלום', על הצורך להגיע להסדר עם חמאס, ועל כך שישראל צריכה לקבל 'פתרון שתי מדינות'. אבל לא יהיה שלום – ולמעשה, לא צריך להיות שלום – אם משמעותו היא קבלת נוכחות של רוע כזה".
"במהלך כל המלחמה שחמאס הביא עלינו, נאמר לנו שוב ושוב על ידי רבים בתקשורת – ועל ידי 'האידיוטים השימושיים' של חמאס שמפגינים ברחובות ובקמפוסים – שהפושע האמיתי הוא ישראל". אולם, פולארד טוען שישראל לא מונעת סיוע מהפלסטינים, אלא חמאס חוסם את חלוקות הסיוע ואף משמיד אותו ומנצל אותן. "אם אתם רוצים לראות איך רעב מכוון באמת נראה, תביטו בתמונות של החטופים הישראלים".
מתוך הטלגרף, מאת סטיבן פולארד. לקריאת הכתבה המלאה.
2מרוקו בוחרת במערכת נשק ישראלית
מרוקו ממשיכה להזמין נשק ישראלי, וישראל הופכת לספקית נשק מרכזית של רבאט. בשבת פורסם בעיתון הצרפתי La Tribune כי מרוקו מחליפה את הספק הקודם KNDS France באלביט הישראלית כשהזמינה 36 יחידות תומ"תים (תותחים מתנייעים) מדגם Atmos 2000. "מרוקו בוחרת בארטילריה הישראלית Atmos 2000, ונוטשת את מערכת קיסר הצרפתית", נכתב ב-Morocco World News.
לפי המכון הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם (SIPRI), "ישראל הפכה לספקית הנשק השלישית בגודלה של מרוקו, ושולטת ב-11% מיבוא הצבאי שלה", נכתב. ההחלטה להחליף את הספקית הצרפתית באלביט הישראלית התקבלה עקב אכזבתה של מרוקו מהבעיות הטכניות במערכת הארטילריה קיסר, "שמרוקו הזמינה לראשונה בשנת 2020 וקיבלה באופן חלקי בשנת 2022".
לאחר האספקה, המרוקאים שמו לב כי צצו בעיות חוזרות ונשנות במערכת הארטילריה הצרפתית."למרות התלונות החוזרות, התגובה של KNDS France הייתה איטית במיוחד, כאשר חלק מיחידות הארטילריה דווחו כלא-מבצעיות עד היום". "המרוקאים ציפו למחווה מסחרית מצד הצרפתים, אך זו מעולם לא הגיעה", נכתב.
אלביט ניצלו את ההזדמנות והציגו למרוקו את מערכת Atmos 2000 כחלופה. מדובר ב"מערכת ארטילריה מתקדמת שמשלבת תותח 155 מ"מ המותקן על שלדת משאית 6×6 או 8×8. המערכת כוללת תא משוריין המיועד להכיל בין שניים לשישה אנשי צוות, כולל נהג, מפקד, ועד ארבעה תותחנים עם ציוד אישי", נכתב. המערכת משתמשת ביכולת ירי מהיר ונסיגה "הנתמכת על ידי מערכת אלקטרונית משולבת ומערכת טעינה אוטומטית להפחתת עומס העבודה של הצוות".
ההזמנה מאלביט הישראלית מחזקת את הנוכחות הישראלית במרוקו ומאשרת את התפקיד של ישראל כספקית אסטרטגית לרבאט.
מתוך Morocco World News מאת אדיל פאוזי. לקריאת הכתבה המלאה.
3המזרח התיכון התחיל להתאושש ולמשוך משקיעים – אבל אז הגיע טראמפ
לרגע היה נראה שהמזרח התיכון מתאושש, שלטון אסד נפל, הפסקת אש בין ישראל ללבנון נכנסה לתוקף, וכן הפסקת האש של ישראל וחמאס, כל אלה התחילו למשוך משקיעים בינלאומיים שקיוו להתאוששות כלכלית לאחר שנים של טלטלה. אבל אז הגיעה הצהרתו של טראמפ. "הצעתו של הנשיא שארה"ב תשתלט על עזה טילטלה הכול", נכתב ברויטרס.
זה ארבע שנים מצרים נתונה למשבר כלכלי חמור, ןרק לאחרונה היא התחילה למכור לראשונה אג"ח דולריות. גם בישראל, משקיעים החלו לקנות שוב איגרות חוב, כמו גם בלבנון, "מתוך הימור שביירות תוכל סוף-סוף להתחיל לפתור את המשברים הפוליטיים, הכלכליים והפיננסיים השזורים זה בזה". אולם, כעת הצהרתו של טראמפ עלולה להרחיק משקיעים.
צ'רלי רוברטסון, אנליסט בכיר לשווקים מתעוררים ב-FIM Partners, אמר לרויטרס כי "החודשים האחרונים עיצבו מחדש את האזור והכניסו דינמיקה שונה לחלוטין בתרחיש הטוב ביותר", אך הוסיף כי תוכניתו של טראמפ לנקות את עזה ולהפוך אותה לריביירה של המזרח התיכון, "תצית מחדש את המתחים".
מייקל פרטיק, מנכ"ל חברת הבינה המלאכותית Modelcode.ai, אמר לרויטרס כי הרגיעה במתחים האיזוריים תרמה להחלטתו לפתוח חברה-בת בישראל. "הוא להוט להעסיק מתכנתים מקומיים מיומנים, אך גם הגאו-פוליטיקה משחקת תפקיד". פרטיק אמר כי דווקא נוכחותו של טראמפ בבית הלבן מעודדת השקעות בישראל ומשדרת יציבות. "כשטראמפ בבית הלבן, אף אחד לא מפקפק בכך שלארה"ב יש גיבוי לישראל", אמר.
ומה אם הפסקת האש תתמוטט? סביר להניח שהמצב יבריח את המשקיעים החוצה. ירלן סיזדיקוב, ראש שווקים מתעוררים בחברת ניהול הנכסים הגדולה באירופה Amundi, אמר כי החברה שלו רכשה אג"ח של מצרים לאחר הסכם הפסקת האש, אך תוכניתו של טראמפ – שרואה בקהיר ובעמאן יעד לקליטת 2 מיליון פליטים פלסטינים – שינתה זאת. "השווקים לא יאהבו את הרעיון שמצרים תאבד תמיכה כזו (דו-צדדית ורב-צדדית), ואנחנו נוקטים בגישה זהירה יותר כדי לראות כיצד יתפתחו המגעים הללו," אמר סיזדיקוב.
מתוך רויטרס מאת מארק ג'ונס וסטיבן שיר. לקריאת הכתבה המלאה.
4האם לטראמפ עדיין יש הזדמנות לעשות שלום במזרח התיכון?
ההצהרה של טראמפ כי יישב מחדש 2 מיליון תושבים עזתים וישתלט על עזה הספיקה לייצר סערות בעולם. מאז, רבים בממשל טראמפ ניסו "לרכך" את הצעתו השנויה במחלוקת. "בכל זאת, הנזק כבר נגרם. הוא יכול לכפר על דברין על ידי כך שידחוף את ממשלת ישראל לעבר שלום. הפלסטינים חייבים לקוות שטראמפ מוכן לשינוי כיוון", נכתב בטיים בניתוח שכותרתו "איך טראמפ יכול לכפר על הפיאסקו שלו בעזה", על ידי קנת' רות', המנכ"ל לשעבר של ארגון Human Rights Watch ופרופ' אורח לעניינים ציבוריים ובינלאומיים בפרינסטון. מהן האפשרויות שמונחות על השולחן?
האפשרות הראשונה היא "מציאות המדינה האחת". פינוי ההתנחלויות ביהודה ושומרון והקמת מדינה פלסטינית על שטח רציף. "פרויקט ההתנחלויות נוהל בין היתר כדי להפוך את הקמתה של מדינה פלסטינית לבלתי אפשרית", ההתנחלויות גורמות לכך שהכפרים הפלסטינים מנותקים זה מזה "מבלי כל אפשרות להקמת מדינה רציפה ובת קיימא", נכתב. רעיון המדינה אחת זכה להתנגדות נרחבת בממשלות ישראל לדורותיה. "בשטחים האלה חיים מספר דומה של יהודים ופלסטינים, והממשלה רוצה לשמור על רוב יהודי מוצק".
האפשרות השנייה היא המועדפת על ראש הממשלה בנימין נתניהו – "סטטוס קוו". "מאז הסכמי אוסלו ב-1993, כל ממשלות ישראל טענו שהן פתוחות למשא-ומתן על מדינה פלסטינית. אך זו הייתה רק אחיזת עיניים ותירוץ לדחייה בזמן שההתנחלויות המשיכו להתרחב". למעשה, המצב הזה משמר את דחייתה של מדינה פלסטינית. "אין מדינה כזו באופק. זו הסיבה להכרה ההולכת וגוברת בכך שהמצב הקיים הוא בלתי נסבל".
האפשרות השלישית – "גירוש המוני בכפייה" – מקודמת על ידי הימין הקיצוני וטראמפ עומד מאחוריה. אפשרות זו תאפשר להימנע מהחובה "להעניק זכויות שוות לכולם במדינה אחת ותשתחרר מהגינוי של משטר האפרטהייד".
טראמפ יכול לכפר על הצעתו שעומדת בקנה אחד עם הימין הקיצוני בישראל "אם יפנה לאפשרות הרביעית – פתרון שתי המדינות. מדינה ישראלית ומדינה פלסטינית זו לצד זו". נתניהו, שהקדיש את חייו הפוליטיים להימנעות מפתרון שתי המדינות, זכה עד כה לתמיכה מהמפלגה הרפובליקנית, אך אם טראמפ יאמץ את הפתרון הזה, "נתניהו ימצא עצמו מבודד".
אבל מה האינטרס של טראמפ לעשות זאת? נשיא ארה"ב מעוניין להביא להסכם נורמליזציה בין סעודיה לישראל, וסעודיה הבהירה שהמחיר להסכם הוא הקמת מדינה פלסטינית. "הוא רואה בעצמו אשף עסקאות ורוצה לנהל משא-ומתן על עסקה נפרדת, בין ישראל לסעודיה שתבסס ברית אזורית נגד איראן".
בנוסף, טראמפ מעוניין לחזק את הדימוי שלו כגורם משבש. "מנהיג שאינו מקבל דברים רק משום שכך הם היו תמיד. במקום להציע פשע מלחמה מתועב כפתרון לסכסוך בעזה, הוא יכול להיות משבש בונה יותר אם יפנה ויתעקש, למרות מחאות נתניהו, על הקמת מדינה פלסטינית".
מתוך טיים מאת קנת' רות'. לקריאת הכתבה המלאה.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.