אתר פוליטיקו האמריקאי דיווח אתמול (רביעי) כי הצעתו המפתיעה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להשתלטות אמריקאית על רצועת עזה ופינוי תושביה נועדה בעיקר להפעיל לחץ על הצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן.
ההצעה, שטראמפ דן בה עם יועציו במשך חודשים, נתפסת בחוגי הממשל כמהלך טקטי שנועד להעניק לישראל מנוף לחץ נוסף על חמאס בניסיון להפוך את הפסקת האש השברירית להסדר יציב. "זה היה מסר של 'תביאו את התחת שלכם לשולחן המשא ומתן'", אמר גורם המקורב לנשיא, שהשווה את המהלך לאיומי מלחמת הסחר של טראמפ מול שכנותיה של ארה"ב.
בשעות שלאחר הצהרתו הדרמטית של טראמפ במסיבת עיתונאים בשידור חי, נאלץ הבית הלבן לרכך משמעותית את הצעתו להפוך את עזה ל"ריביירה של המזרח התיכון". דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, הבהירה כי אין תוכנית כתובה, וכי כל פינוי של פלסטינים יהיה זמני בלבד – בניגוד גמור לדברי הנשיא.
בעוד הממשל מנסה להציג את ההצעה כניסיון רציני לקדם דיפלומטיה יציבה, בכירים בממשל הדגישו כי אין כרגע תוכניות לערב כוחות אמריקאיים, וכי לא יושקעו כספי משלמי המסים האמריקאים. לדברי בכיר בממשל, יש לפרש את הצהרת טראמפ על "בעלות ואחריות" אמריקאית על עזה כביטוי לנחישותו להוביל תהליך שיקום שיביא לשלום בר קיימא.
היועץ לביטחון לאומי, מייק וולץ, הגן על ההצעה בראיון ל-CBS ואמר כי היא עשויה לדרבן מדינות אחרות באזור להציע את תוכניותיהן לשיקום עזה. "העובדה שלאף אחד אין פתרון ריאלי, והוא מציע רעיונות חדשים ונועזים, לא צריכה להיות מבוקרת", אמר וולץ.
אולם, מדינות ערביות מיהרו לדחות את ההצעה. סעודיה הביעה "דחייה מוחלטת של כל פגיעה בזכויותיו הלגיטימיות של העם הפלסטיני", ומלך ירדן עבדאללה הדגיש בשיחה עם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס את התנגדותו ל"כל ניסיון לספח אדמות ולעקור פלסטינים מעזה ומהגדה המערבית".