"מועדון קרב", שיצא לאקרנים בשנת 1999 ובוים על ידי דיוויד פינצ'ר, לא היה רק סרט אקשן על גברים שמכים אחד את השני; הוא היה יצירה שהביאה לביקורת חברתית חריפה על התפוררות הזהות בעידן המודרני. עם הופעות בלתי נשכחות של בראד פיט כאייקון של כאוס, אדוארד נורטון כאדם קורס מבחינה פסיכולוגית, והלנה בונהם קרטר כמרלה המרדנית וההרסנית, הסרט על ניהיליזם, צרכנות, וגבריות רעילה הפך לתופעה תרבותית בלתי צפויה.
הסרט, שמלא בפרטים אפלים כמו סצנות הכנת סבון משומן אנושי, הפך לאבן דרך בקולנוע ובתרבות כשהוא מושך קהל מעריצים שהפכו אותו לקלאסיקה מודרנית. למרות שהביקורות הראשוניות היו מעורבות, "מועדון קרב" התפתח לתופעה תרבותית של ממש, עם כת מעריצים אדוקה שגם רבע מאה לאחר צאתו ממשיכה להפר את הכלל הראשון של המועדון ולדבר עליו בלי סוף, כשהיא דנה במשמעות הפילוסופית ובמסרים החבויים שבו.
הנה כמה עובדות מעניינות על "מועדון קרב" שלא כולנו ידענו בהכרח.
הקשר ל"שר הטבעות" ו"ההוביט"
הבחירה הראשונה של אולפני פוקס לביים את "מועדון קרב" הייתה הבמאי פיטר ג'קסון, שמוכר כיום בעיקר בזכות סרטי "שר הטבעות" ו"ההוביט". עם זאת, באותה תקופה הוא היה עסוק מדי בעבודה על סרטו "עיר הרשע". לאחר שבחנו כמה שמות נוספים פנו לדיוויד פינצ'ר, שגם הוא לא עט על ההצעה. הסיבה? סרט הבכורה שלו היה "הנוסע השמיני" בהפקת אולפני פוקס. הוא שנא לעבוד עם האולפן על הסרט, כך שנדרש זמן לשכנע אותו לחתום איתם שוב.
השיניים הסדוקות של בראד והדיאטה של אדוארד
לא מפתיע ששני שחקנים טוטאלים כמו בראד פיט ואדוארד נורטון למדו אגרוף ואומנויות לחימה עבור סרט שנקרא "מועדון קרב". עם זאת, בסרט יש גם סצנה על הכנת סבון, והשניים למדו את התהליך הזה בחיים האמיתיים כדי להוסיף ממד של אמינות לסרט. בנוסף, הדמות של בראד, טיילר דרדן, מופיעה עם שיניים סדוקות. נאמן להיותו שחקן טוטאלי, בראד הלך לרופא השיניים שלו וביקש ממנו להסיר את הציפוי על שיניו הקדמיות, תוצאה של סדק מעברו, וזאת כדי שהדמות שלו תופיע בסרט עם סדקים אותנטיים. בסוף הצילומים הוא שב לרופא והחזיר לעצמו את חיוך הקולגייט המושלם שלו.
אדוארד נורטון נאלץ להשיל כ-10 ק"ג ממשקלו לתפקידו בסרט, לאחר שבסרט שקדם לצילומים, "אמריקה X", הציג גוף שרירי. לפני הסצנה שבה אדוארד מכה את בראד באוזן, הבמאי דיוויד פינצ'ר קרא לאדוארד הצידה והורה לו לא להעמיד פנים אלא להלום באגרוף אמיתי באוזנו של בראד. אדוארד עשה בדיוק את זה, והכאב הנראה בפניו של בראד בסרט הוא אמיתי לחלוטין.
זרעי הציפורים וחליפת השומן
השחקן והזמר המנוח מיט לוף גילם בסרט את דמותו של רוברט "בוב" פאולסון, ניצול סרטן אשכים שסובל מעלייה במשקל עקב ההורמונים, שהמספר (נורטון) פוגש באחת מקבוצות התמיכה הרבות שהוא מבקר בהן. מיט לוף היה אמור לשחק אדם גדול במידותיו, ולכן הוא נאלץ ללבוש חליפת שומן במשקל 100 פאונד (45 ק"ג), שלפי הדיווחים הייתה מלאה בזרעי ציפורים, ולנעול נעליים עם עקבים של שמונה אינץ' (20 ס"מ) כדי לבלוט מעל נורטון.
אלכוהול, סקס ועקבי פלטפורמה
אחת הסצנות הזכורות מתרחשת כאשר הדמויות של בראד ואדוארד מכות בכדורי גולף בעודם שיכורים. שני השחקנים שתו אלכוהול לפני הסצנה כדי להיכנס לדמויות שלהם, והם אכן היו שיכורים במהלך הצילומים וכיוונו את הכדורים לעבר משאית ההסעדה של הסרט. את "רעשי הסקס" בין הדמויות של בראד פיט להלנה בונהם קרטר השניים הקליטו במשך שלושה ימים. כדי להתגבר על פערי הגובה בינה לבין שני הקולגות הגבריים הגבוהים שלה (פיט הוא 1.80 ס"מ ונורטון הוא 1.83 ס"מ), הלנה בונהם קרטר (1.57 ס"מ) נעלה פלטפורמות.
הקרב הכושל בקופות
התקציב לסרט לפי הדיווחים עמד על כ-63 מיליון דולר. למרות השחקנים המובילים, הסרט לא הצליח כמצופה בקופות. הוא אמנם היה הסרט המוביל בארצות הברית בסוף השבוע הראשון שלו, אך הוא רשם ירידה של 42% ברווחים בסוף השבוע השני. בסך הכל, הסרט גרף 100.9 מיליון דולר, רווחי, אך לא הרווח שהאולפן ציפה לו.
טיול הקמפינג שהיה השראה לספר
צ'אק פלאניוק, שכתב את הספר שעליו מבוסס הסרט, הגה את הרעיון לאחר שהוכה בטיול קמפינג. כשחזר לעבודה עם סימני חבורות ברורים, אף אחד מעמיתיו לא שאל מה קרה; במקום זאת, הם שאלו: "איך עבר סוף השבוע שלך?". הוא הבין שזה משום שהם לא התעניינו מספיק כדי לשאול שאלות.
המעיל של בראד, כוס הקפה של סטארבקס ותערובת הדם
סצנת הכווייה הכימית נעשתה עם תערובת של חומץ וסודה לשתייה כדי ליצור את האפקט. ההשראה למעיל האדום האייקוני של טיילר דרדן (פיט) היא ממעיל שהשחקן לבש בסרט "קליפורניה". הסבון שנעשה בו שימוש בסרט נעשה משומן בעלי חיים אמיתי. פינצ'ר החביא כוס קפה של סטארבקס בכל סצנה בסרט. כללי מועדון הקרב, ובראשם הכלל האייקוני "הכלל הראשון במועדון קרב הוא שלא מדברים על מועדון קרב", הושפעו ממועדוני קרב מחתרתיים אמיתיים. הדם בסרט נעשה מתערובת של סירופ תירס וצבעי מאכל.