"תוכנית טראמפ לעזה היא ביטוי נוסף לנחישות בה הוא פועל לחדש את מנהיגות אמריקה בעולם רב קוטבי (Multipolar world), מעמד שנשחק לחלוטין בתקופת אובמה וביידן, ולא התייצב מחדש בתקופת כהונתו הקודמת" אומר ראש מכון ממרי יגאל כרמון, בתגובה לתכנית שהציע טראמפ להגירה מרצון של תושבי עזה.
כרמון ספקן לגבי סיכוי ההצלחה של התכנית, בעיקר ביחס לאמונה שניתן לשנות את תמונת המצב באזור באמצעיים כלכליים, אבל חושב שהיא משקפת שינוי לטובה בתפיסת תפקידה של המעצמה האמריקנית בעולם: "בעידן טראמפ, ארה"ב מובילה בעוצמה כלכלית צבאית ללא מלחמות. היא יוזמת וקובעת סדר יום, היא מוכנה להשתמש בכוח, ולא נגררת מאחור כמו בתקופת ביידן".
סדר עולמי חדש?
"טראמפ רוצה לראות ארה"ב מובילה את העולם" אומר כרמון ל'דבר', "זה לא יהיה עולם רב קוטבי, אלא עולם חד קוטבי אותו ארה"ב תנהיג. זה לא רק לפלסטינים, הוא עשה את זה גם לנתניהו – הוא אמר לו המלחמה הזאת נגמרה. הוא גם החליט שלא נתקוף באיראן. הוא רוצה להוביל את העולם בבטחה בלי מלחמות. וזה ישים אותו במסלול התנגשות עם האסלאם הפוליטי של איראן, טורקיה וקטאר, שמנסות כל אחת בדרכה לבנות קוטב איסלמי קיצוני, יריב למערב שעד כה נכנע להם."
![ראש מכון ממרי יגאל כרמון (צילום: תמיר דורטל/ויקימדיה) ראש מכון ממרי יגאל כרמון (צילום: תמיר דורטל/ויקימדיה)](https://static.davar1.co.il/www/uploads/2023/11/yigal-carmon-768x755.jpg)
ראש מכון ממרי יגאל כרמון (צילום: תמיר דורטל/ויקימדיה)
איך זה בא לידי ביטוי?
"איראן כבר מתחילה להבין את זה. לא עוד מוות לאמריקה ודריכה על דגלה במוסדות רשמיים. לא עוד שלילת משא ומתן ישיר איתה".
אבל נראה דווקא שטראמפ מחבק את קטאר.
"בינתיים כן, אבל הוא לא ייתן להם את מבוקשם, הוא לא ייתן להם להוביל אותו. הוא כבר סגר להם את הגישה לאוניברסיטאות. תראה עכשיו כשהוצגה התוכנית – הקטארים שותקים. המצרים זועקים, הסעודים אומרים מדינה פלסטינית, כל העולם הערבי מדבר, האו"ם מגיב, אבל הקטארים בשקט מוחלט. הם הבינו את המסר החד משמעי שיצא מוושינגטון והם לא מעיזים לצאת נגדו".
העוצמה הכלכלית לא תנצח אידאולוגיה
לגבי תוכן התוכנית שהציג טראמפ – הגירה מרצון של הפלסטינים מעזה ממניעים כלכליים, כרמון מגלה ספקנות רבה יותר. "בהיותו איש עסקים אמריקאי, טראמפ בסופו של דבר רואה בכלכלה חזות הכל. הוא מאמין שהעוצמה הכלכלית תנצח אידאולוגיה פנאטית קיצונית. כאן הוא עלול להיתקל במציאות אחרת, אשר תקשה מאד על יישום התכניות שלו".
"במובן זה אלופי צה"ל לא יותר טובים ממנו" אומר כרמון. "גם הם דחו את הררי המידע והאינדיקציות ליציאה למלחמה שהיו בידם בגלל המחשבה המעוותת שחמאס ה'מורתע' רוצה חיים טובים ושלטון, ולא מאבק דתי לשחרור פלסטין.
לאחרונה שליחו של טראמפ סטיבן וויטקוף אמר: "אם לא נעזור לעזה, אם לא נעשה את החיים שלהם טובים יותר, יהיה מרד". במכתב גלוי לוויטקוף שפרסם המכון בתגובה, נכתב ש"עזה שגשגה" לפי השביעי באוקטובר, תוך צירוף עדויות רבות מהרשתות החברתיות, וכתבות של רשתות טלוויזיה כמו TRT ואל ג'זירה שמציגות את המצב ברצועה. בין היתר מובאות תמונות של שווקים, מרכזי קניות ואתרי נופש ותיירות.
במכתב צוטט בנו של מנהיג חמאס לשעבר הנייה מספר על יופייה של עזה: "אנשים שהגיעו לעזה ב-2021 לא האמינו למראה עיניהם, בגלל שהיא הייתה כל כך יפה – בניינים, מסעדות, טיילת דוחא, טיילת מצרים". הוא אומר שאביו סירב ל'עסקת המיליארדים' של קושנר, למרות שידע שהיא תזרים מיליארדי דולרים לעזה.
"יסוד היסודות של הקונספציה היה השקר המוחלט שעזה במשבר הומניטרי לפני ה-7 באוקטובר, ולכן הם לא יצאו למלחמה, כי הם מעוניינים בשיפור תנאי חייהם" אומר כרמון. "כאשר וויטקוף חוזר על אותו מרשם כוזב, לפיו אם יהיו לעזתים חיים טובים לא יהיה מרד, הוא חוזר על הקונספציה המוטעה והמטעה. ה'מרד' הוא המאמץ לחיסול ישראל ויהודים. חמאס היה מוכן להקריב את השגשוג בשביל לרדוף אחרי המטרה שלו – השמדה של ישראל ויהודיה".