על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● זו אחת המדינות הכי אנטי ישראליות שיש ויהודים מרגישים בה מבודדים
● פרשנות | המשחק הגדול של סוריה: המנצחים, המפסידים, וטראמפ שאינו יודע לשאול
1ה-7 באוקטובר עשוי להשפיע על העולם הרבה יותר מה-11 בספטמבר
"השלכות פיגועי ה-7 באוקטובר עלולות להיות חמורות יותר מאירועי ה-11 בספטמבר", נכתב באירואסיה בניתוח של המכון Manohar Parrikar ללימודי הגנה וניתוחים.
"אין ספק כי פיגועי ה-11 בספטמבר השפיעו קשות על הגיאופוליטיקה העולמית, אך מתקפות ה-7 באוקטובר של חמאס עלולות להוביל להשלכות ארוכות טווח על מבנה הביטחון העולמי, הסדר הבינלאומי המבוסס על כללים מערביים, ואף להצית מלחמה קרה חדשה שתוביל להתלקחות רחבה יותר", נכתב.
"בתגובה לפיגועי ה-11 בספטמבר, השיגה ארה"ב ניצחונות ראשוניים במלחמתה בטרור, מה שהציב אותה כמעצמה המשפיעה בעולם. עם זאת, המלחמות המתמשכות באפגניסטן ובעיראק הובילו לאי-יציבות רבה יותר במזרח התיכון, עם פרוץ האביב הערבי ב-2011 ועליית דאעש ב-2013. בזמן שארה"ב הסתבכה במזרח התיכון, סין ורוסיה החלו לבנות מחדש את כוחן הכלכלי והצבאי, והפכו בהדרגה למי שמאתגרות את הסדר הליברלי המערבי, במיוחד לאחר המשבר הכלכלי ב-2008".
"כשארה"ב החלה לסגת לאט מהמלחמות באזור, היא למעשה ויתרה על כוח ושליטה למיליציות אלימות הנתמכות על ידי איראן בעיראק והטליבאן המתחדש באפגניסטן. כך, האירועים בעשורים שלאחר ה-11 בספטמבר הצביעו על שחיקה הדרגתית במעמדה של ארה"ב כמעצמת העל היחידה, כפי שניכר כעת בתגובתה המעורפלת ל-7 באוקטובר".
"למעשה, פיגועי ה-7 באוקטובר ערערו את הגיאופוליטיקה העולמית באופן עמוק יותר מה-11 בספטמבר", נכתב. "כוחות הטרור שינו את תדמיתם מהיותם גורמים אלימים ואי-רציונליים שאינם מדינתיים, לעלייתם כמשטרים פרוטו-מדינתיים (ארגונים או ישויות פוליטיות שיש להן מאפיינים של מדינה, אך הן אינן מדינות ריבוניות באופן מלא, י"פ) הפועלים כשליחים של כוחות עולים המנסים לבנות ציר אנטי-מערבי".
מתוך האירואסיה מאת עדיל ראשיד. לקריאת הכתבה המלאה.
2חיזבאללה נשאר קירח מכל הצדדים וצריך לחשב מסלול מחדש
"חיזבאללה ספג מכה קשה במהלך 14 חודשי המלחמה עם ישראל. הפלת אסד, שהיה בעל קשרים חזקים לאיראן, פגעה ביכולת הארגון להשתקם בכך שקטעה נתיב הברחת נשק חיוני דרך סוריה", נכתב ב-AP.
"בכירי חיזבאללה מביעים דאגה עמוקה מהמצב המעורער, אך מוכנים לאתגר. 'מה שקורה בסוריה הוא שינוי גדול, מסוכן וחדש, ולדעת מדוע זה קרה דורש הערכה', אמר חסן פדלאללה, חבר פרלמנט לבנוני שמייצג את הזרוע הפוליטית של חיזבאללה, בנאום שנשא במהלך הלוויה של לוחמים שנהרגו על ידי ישראל. 'מה שקורה בסוריה, למרות הסכנות, לא יחליש אותנו'".
"לפי פרשנים היחלשות חיזבאללה תגרום להשלכות משמעותיות על לבנון, שם הארגון היה שחקן פוליטי מרכזי במשך עשורים – לצד השפעות מרחיקות לכת על איראן, שהסתמכה על הארגון כאחד מכוחות הפרוקסי שלה", נכתב. "זהו גם שינוי משמעותי עבור ישראל, שיריבתה בגבולה הצפוני נמצאת כעת בנקודת התורפה הגדולה ביותר שלה מזה עשרות שנים".
שלטון אסד, מילא תפקיד מרכזי בחיזוק חיזבאללה. בנוסף להיותה של סוריה צינור להעברת נשק איראני, סוריה שימשה גם כזירה לאימוני לוחמי חיזבאללה ולייצור נשק."ככל שחיזבאללה התחזק, הוא הפך לכוח שעליו אסד יכול היה להסתמך בזמני משבר. חיזבאללה שלח אלפי לוחמים לתגבר את כוחותיו של אסד כאשר פרצה מלחמת האזרחים ב-2011".
אולם, עכשיו המצב שונה, כשרבים ציפו שלוחמי חיזבאללה שנכחו בעיר חומס ילחמו בעוז במורדים – הם נסוגו. "הפעם, חיזבאללה היה במצב של בלבול. רבים מבכיריו נהרגו בתקיפות אוויריות ישראליות. חודשים של הפצצות ישראליות השמידו חלק גדול מהתשתית הצבאית שלו. בעלי הברית המרכזיים של אסד בזירה הבינלאומית – רוסיה ואיראן – נשארו בצד. כך, חיזבאללה נסוג ואסד הודח במהירות".
נפילת אסד, מציבה את חיזבאללה בפני אתגרים חדשים. "'עם נפילת המשטר (הסורי), חיזבאללה ניצב בפני מציאות חדשה לחלוטין', אמר פיראס מקסאד, מהמכון למזרח התיכון. רבים ממנהיגי לבנון טרם הבינו את גודל השינוי. אפילו חלק מבעלי בריתו לשעבר של חיזבאללה בפרלמנט החלו להתרחק מהארגון", נכתב.
עבור ישראל, ערעור הפרוקסי של איראן באזור הייתה מטרה מרכזית, "אך ישראל עדיין דרוכה מול המורדים המיליטנטים שהפילו את אסד".
מתוך AP מאת כרים שיהייב. לקריאת הכתבה המלאה.
3בספרד מפגינים בדרישה לבטל עסקאות נשק עם ישראל
"הפגנות וקריאות לחרם פרצו ברחבי ספרד בסוף השבוע בשל מכירות נשק של המדינה לישראל. מפגינים בערים כולל ברצלונה ומדריד, דרשו מהממשלה להפסיק כל מסחר בנשק עם ישראל", נכתב ב-The Nation. "הספרדים יצאו לרחובות בעקבות קריאה של 'תנועת הסולידריות נגד הכיבוש הפלסטיני' ושל ארגון פרו-פלסטיני נוסף, שדרשו לעצור את העברת הנשק".
"במהלך הפגנה במדריד, הקהל התאסף מול בניין שגרירות ארה"ב וצעד עם דגלי פלסטין לכיוון בניין משרד ההגנה. תוך קריאות כמו 'עצרו את רצח העם בפלסטין' ו-'חרם על ישראל'. המפגינים דרשו מממשלת הקואליציה השמאלית 'לנתק קשרים עם ישראל, שביצעה רצח עם ונמצאת על דוכן הנאשמים בבית הדין הבינלאומי לצדק'", נכתב.
איסבל סרה סנצ'ס, דוברת מפלגת השמאל הספרית פודמוס וחברת הפרלמנט האירופי, האשימה את ממשלת ספרד בחוסר שקיפות לציבור. ואמרה "אתם משקרים בכך שאתם אומרים שאיננו מוכרים נשק לישראל". "למרות הצהרות ראש הממשלה פדרו סנצ'ס, לפיהן לא ניתנת עגינה לאוניות נושאות נשק לישראל בנמלים ספרדיים, אמרה סאנצ'ס כי מתירים מעבר נשק דרך נמלי ולנסיה, ברצלונה ואלגסירס".
מתוך The Nation. לקריאת הכתבה המלאה.
4יוון רוכשת מערכות ישראליות בעד 735 מיליון דולר
"יוון מדווחת על כך שהיא בעיצומה של עסקה לרכישת 36 מערכות ארטילריה רקטית PULS מישראל ומעוניינת לרכוש 40 מטוסי קרב F-35 מארה"ב וארבע ספינות מלחמה מצרפת", נכתב ב-The National Herald. "הרכישה היא חלק מתוכנית מתמשכת לשדרג את הארסנל וההגנות הצבאיות של יוון נגד טורקיה ולהתכונן לכל עלייה פוטנציאלית של מתיחות בין המדינות".
"המשא ומתן על המערכות הישראליות, שיעלו עד 735 מיליון דולר, מתקיים במקביל לכך שיוון מעוניינת להקים מערכת הגנה אווירית וטילים בשווי 2 מיליארד דולר כדי להתמודד עם הרחפנים המתקדמים ומטוסי הקרב של טורקיה", נכתב. "יוון ניסחה תוכנית רכש בעשרות מיליארדים לעשר שנים שכוללת גם רכישת עד 40 מטוסי F-35 חדשים מארה"ב וארבע ספינות מלחמה מצרפת".
"רוב מערכות הארטילריה החדשות יגנו על הגבולות הצפון-מזרחיים של יוון עם טורקיה ועל האיים שלה בים האגאי, אמר גורם. נקודה שנויה במחלוקת, שכן טורקיה דרשה מיוון להסיר חיילים מהאיים הסמוכים לחופה".
מתוך The National Herald. לקריאת הכתבה המלאה.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.