לפני קצת יותר משבוע פרסמה הבורסה לניירות ערך מחקר מרתק על דמותו של המשקיע הישראלי שזוכה לציונים טובים ואפילו מצוינים. אחד הנתונים במחקר צד את עיני ובו נתמקד בטור הזה. מהמחקר עלה כי חברים ובני משפחה הם ״יועצי ההשקעות״ המועדפים על המשקיע הישראלי.
אחד מכל שלושה משקיעים בישראל נכנס לשוק ההון בעקבות המלצה של בני משפחה או חברים. מחברי המחקר כותבים כי היועצים הפיננסיים מאבדים את מעמדם המסורתי כגורם משפיע.
גם מבלי להתייחס למחקר הספציפי הזה שהתבסס על סקר אינטרנטי ארצי ומייצג שנערך בדצמבר האחרון על ידי חברת 'שילוב' בו השתתפו 1,295 גברים ונשים מעל גיל שמונה־עשרה, מהם כ־700 משקיעים פעילים, מחקרים מגלים שבקרב משקיעים בגילים שבין 18 ל־29, שיעור המושפעים מבני משפחה וחברים נושק ל־58%.
עוד עולה כי 16% מכלל המשקיעים רואים במשפחה וחברים מקור עיקרי לעצות השקעה, וכי בישראל, 37% מהמשקיעים העצמאיים ציינו שמשפחה וחברים משפיעים על החלטות ההשקעה שלהם.
אז מה זה אומר, זה טוב או לא?
כמו לכל דבר בחיים, גם כאן יש יתרונות וחסרונות שיש לתת עליהן את הדעת. היתרון המרכזי הוא האמון. מטבע הדברים יש לנו יותר אמון באנשים שקרובים אלינו. אנחנו סומכים עליהם ומרגישים שהם רוצים בטובתנו. מה גם שהם לכאורה מכירים אותנו ואת הרצונות והמטרות שלנו.
אבל יש גם חסרונות וסיכונים שחייבים לקחת בחשבון. בראש ובראשונה צריכים לזכור שברוב המקרים, חברים ובני משפחה חסרים את הידע המקצועי. הם אינם מומחים בתחום ההשקעות ואין להם את ההכשרה הדרושה. מכאן שייתכן שההמלצות שהם נותנים מבוססות על ניסיון אישי ולא בהכרח כזה שמשקף את הצרכים, המטרות ורמת הסיכון שלכם.
ודווקא בגלל שאנחנו יותר נוטים לסמוך על בני משפחה, אנחנו עלולים להשקיע מבלי לבדוק את הדברים לעומקם, מה שעלול לגרום לנו להפסדים. לאנשים בכלל יש נטייה לשתף רק בהצלחות שלהם. אפשר להבין מדוע. הם פחות משתפים בכישלונות. אבל משקיע חייב לקבל תמונה מלאה ככל האפשר טרם ייכנס להשקעה. לא בהכרח שזה יקרה בהתייעצויות עם חברים ובני משפחה.
ועוד משהו, חברים ובני משפחה מוטים רגשית. הם קרובים אלינו והם עלולים לעודד אותנו לקחת סיכונים שהם בעצמם היו נמנעים מהם. ברור שזה לא מכוונה רעה חלילה אבל זו נקודה למחשבה.
אז מה עושים, תכל'ס?
שוב, כמו בכל דבר בחיים, הולכים בדרך האמצע. משלבים. גם וגם וגם. גם שומעים את החברים ובני המשפחה וגם מתייעצים עם גורם אובייקטיבי, כלומר עם יועץ פיננסי. וגם עושים מחקר עצמאי ובודקים את ההשקעה בכל הכלים שיש ברשותנו.
הכלל הזה רלוונטי לכל משקיע, גם כזה שלא מסתמך על בני משפחה וחברים. זה כלל שתמיד עובד ומתאים לכל אחד. עשו מחקר עצמאי ובדקו את העובדות.
קיבלתם המלצה מחברה קרובה? וודאו שההמלצה מבוססת על מידע מהימן ומדויק, ואל תסתמכו רק על סיפורים או שמועות. ותמיד קחו בחשבון את המניעים ושימו לב שההמלצה ניתנת מתוך כוונה טובה ולא מתוך אינטרס אישי. הציעו לכם להשקיע בעסק פרטי, בחברת הזנק, או בפרויקט נדל"ן? הכירו את הגורמים שעומדים מאחורי ההשקעה.
והכי חשוב: פזרו את הסיכונים על ידי שילוב השקעות שונות ואל תשקיעו בהשקעות שאי אפשר למשוך מהן את הכסף בקלות.