הודעתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הלילה (ה') על הטלת מכסים של 25% על כל יצרניות הרכב שייבאו מכוניות לארה"ב לא הייתה הפתעה באירופה, אולם אחרי שורה של סיבובי-פרסה, הודעות על דחיות והחרגות, ההודעה הרשמית על החלת המכסים תפסה הבוקר את הכותרות הראשיות במדינה. במיוחד בגרמניה, שהיא אחת מחמש יצואניות הרכב הגדולות ביותר לארה"ב (לצד מקסיקו , יפן, דרום-קוריאה וקנדה), מנסים להבין את ההשלכות של המהלך על הכלכלה הגדולה באירופה.
● אפילו יותר מטראמפ: הבכיר האמריקאי שמפחיד את אירופה
● פרשנות | הפרוטוקולים של אנשי טראמפ: מזל שלא הזמינו סוכן איראני לדיון החשאי
תעשיית הרכב הגרמנית, עד לאחרונה מנוע הצמיחה העיקרי של המדינה, נמצאת בפני משבר כבר כמה שנים, שבא לידי ביטוי בחריפות השנה. ההכנסות של חברות הענק הגרמניות צנחו בעשרות אחוזים, בשל ירידה הדרישה בסין ובאסיה, ירידת הדרישה לכלי-רכב לא חשמליים ועלויות ייצור גבוהות, כולל שכר עבודה. שביתות ועימותים בין איגודי העובדים לחברות התבטאו בנכונות לוותר על תוספות יוקר שהובטחו בתמורה לאי-פיטורים, אולם שורת מפעלים צפויים להיסגר בעתיד הלא-רחוק. חלק מהחברות, כמו פולקסווגן מייצרות מכוניות בארה"ב עצמה, כך שהפגיעה בהן תתמתן, אך היא עדיין צפויה להיות משמעותית לכלכלה הגרמנית ולאירופית.
כבר כעת ישנם מכסי מגן אמריקאים על כלי רכב אירופיים, בדמות 25% מכס על כלי רכב מסחריים כמו משאיות. לפי התקשורת הגרמנית, מכס זה הוביל יצרנים לשלוח חלקים לארה"ב ולהרכיב את המשאיות במדינה. ייתכן כי מנגנון דומה ייושם לגבי כלי רכב פרטיים, שכעת ניצבים בפני מכס של 2.5% בלבד על ידי הרשויות האמריקאיות בלבד.
טראמפ כבר הודיע למעשה לפני כחודש על כוונתו להטיל מכס של 25% על יבוא כלי רכב, אולם לא עשה זאת פורמלית. "זה הולך להיות גבוה, זה הולך להיות 25%", אמר אז לכתבים בבית הלבן, כשהאשים שוב את האיחוד האירופי כי הוא נועד "לעבוד" על ארה"ב וליהנות מהסחר הבילטרלי עמה. אז, מניות חברות הרכב הגרמנית, ביניהן פורשה, BMW ופולקסווגן, ירדו בחדות. בחודש האחרון מניית פורשה למשל, השלימה ירידה של יותר מ-12%, בעוד החברות האחרות ירדו בשיעורים צנועים יותר.
חבילת המכסים של האיחוד
האיחוד האירופי הבטיח אז "תגובה נחרצת". בתחילת החודש הוא השיק את חבילת המכסים שנועדו לקזז את השפעות מכסי המגן שהטיל טראמפ על יבוא אלומיניום ופלדה מהאיחוד, והוא הבטיח להמשיך בצעדי תגובה אם יוטלו מכסים על מכוניות. "זה מהלך שיהיה רע בעבור עסקים, וגרוע עוד יותר בעבור הצרכנים", אמרה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-ליין.
המכון הכלכלי העולמי בקיל חישב בעבר כי מכסים כוללים (לא רק על כלי רכב) יפגעו דרמטית בתמ"ג האירופי, עם ירידה של 0.4% בשנה הראשונה אחרי יישומם. הוא לא ביצע חישוב למכסים על כלי רכב בלבד, אף כתב כי "התעשייה הגרמנית תיפגע במיוחד, והתפוקה במגזר כלי הרכב צפויה לרדת ב-4%". "מכה קשה לתעשיית הרכב", כתב הבוקר ה"שפיגל" על ההכרזה, בעוד ה"בילד" הגרמני הגדיר אותה כ"מכת הפטיש החדשה של טראמפ".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.