ההודעה של סגן הרמטכ"ל האלוף אמיר ברעם לפרוש מתפקידו לא הפתיעה את צמרת צה"ל. העניין עמד על הפרק וכך גם התאריך – אמצע חודש פברואר השנה. האלוף ברעם היה אמור לפרוש כבר בסוף הקיץ ולהיכנס לעמדת המתנה במרוץ על תפקיד הרמטכ"ל הבא, אלא שבסוף הקיץ חלה התפתחות בלחימה בצפון וכן צה"ל שב להילחם בג׳בליה וגם נושא הלחימה מול איראן נכנס למצב של לחימה חזיתית.
הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי ביקש מסגנו להאריך את תפקידו בחצי שנה נוספת. זה היה מתבקש, זה היה הגיוני. תפקיד סגן הרמטכ"ל הוא כפול. ראשית לפעול ולרכז את עבודת המטה של הפיקוד העליון של צה"ל. שנית לבנות את בניין הכוח של צה"ל, בעוד הרמטכ"ל אחראי על הפעלת הכוח.
אין זה סוד שהאישיות הדומיננטית של הרמטכ"ל הרצי הלוי כיסתה לא אחת על סגנו שנותר בצל העשייה האפורה, הרחק מאור הזרקורים, לטוב ולרע. הרמטכ"ל הרצי הלוי עשוי לממש את האחריות שלו למחדל השבעה באוקטובר. את מרבית התחקירים צה"ל יגיש לשר הביטחון לקראת סוף החודש, חלקם לשבוע הראשון או השני של חודש פברואר. ככל הנראה לאחריהם יודיע הרמטכ"ל על מועד סיום התפקיד שלו, מתישהו בתחילת הקיץ הקרוב.
עכשיו כשהדברים על השולחן ברורים נכנס הפלונטר שיצר שר הביטחון ישראל כ"ץ. בצה"ל רואים כיצד ממשלת ישראל פעלה במשטרה והפכה אותה מגוף ממלכתי לגוף פוליטי של מרכז הליכוד ותנועת כך, ומזה חוששים בצמרת צה"ל, שכ"ץ יפעל בדיוק כמו בן גביר בתוך צה"ל.
ראשית השר כץ הקפיא את כל המינויים של קצינים מדרגת אל"מ ומעלה. אבל בפועל גם מינויים של אל"מ ומטה מוקפאים. מפקדי גדודים ומפקדי חטיבות לוחמות תקועים בגלל החלטת השר.
מינוי סגן רמטכ"ל במצב הדברים עשוי לא להתבצע ודווקא בתקופה כל כך רגישה הנושא חמור שבעתיים. בנין הכוח של צה"ל לאחר המלחמה הוא קריטי. בורסת השמות של המועמדים לא גדולה במיוחד: האלוף תמיר ידעי ותיק האלופים במטה הכללי עד לפני שבועות שימש כמפקד זרוע היבשה. אלוף נוסף הוא מפקד פיקוד צפון האלוף אורי גורדין וכן גם עלה שמו של האלוף יניב עשור שעד לפני שבועות שימש כראש אגף כוח אדם בצה"ל.
העניין כאן שלצד ההזדמנות, ספק מי מהם מוכן כרגע לקפוץ לבריכה. הסיבה פשוטה, אם הרמטכ"ל יפרוש כל אחד מהם יהיה סגן ראשון לרמטכ"ל מה שמקטין להם את האפשרות להתמנות לרמטכ"ל בעוד כארבע שנים לערך. על פי הנוהג שהיה במשך שנים לסגן הרמטכ"ל השני זה שמתמנה במחצית השניה של כהונת הרמטכ"ל הסיכוי לבחירה גבוה יותר מזה של סגן הראשון.
לפי שעה לא ברור איך תראה צמרת צה"ל מי ימונה לרמטכ"ל אחרי הרצי הלוי ומתי. אי מינוי קצינים בכירים הוא ניסיון של הפוליטיקאים להיכנס לקרביים של הצבא ולהפוך אותו למערך פוליטי בדיוק כפי שנעשה במשטרה. שמפקדי הגדודים, מפקדי חטיבות, יבחרו לא על ידי הרמטכ"ל ומטה הפיקוד של צה"ל, אלא על בסיס הקרבה לשר הביטחון ואולי גם לפי רשימת המתפקדים שהם או מקורביהם יפקדו בפריימריס של מרכז הליכוד.
יחצני האלוף אמיר ברעם מנסים לצייר ולהדהד את המחלוקות בין הרמטכ"ל לסגן, מתוך הבנות שזה יעניק לאלוף נקודות זכות בהתמודדות על הרמטכ"לית. אגב שם חזק שאמור להתמודד על התפקיד הוא האלוף במיל' אייל זמיר שהיה סגן הרמטכ"ל הפסיד בהתמודדות לרא"ל הרצי הלוי ומונה לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון שם עשה עבודה מצוינת ביצירת קוו הספקה חימושים לצה"ל ובניית הרכש העתידי לצה"ל.