ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ייפגשו הערב (ב') בבית הלבן, ימים ספורים לאחר שטראמפ עורר סערה כשהכריז על תוכנית המכסים שלו. המכסים, שצפויים להיכנס לתוקף בהמשך השבוע, הם הנושא הכלכלי המרכזי שיעמוד על הפרק בפגישה בין השניים. במשרד האוצר מצפים שנתניהו ינסה לשכנע את טראמפ להחריג את ישראל באופן מלא מהגזירה.
● ענקי וול סטריט מצאו אשם בתוכנית המכסים, והוא לא דונלד טראמפ
● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ומזהיר: "ייצוא הסחורות לארה"ב ייפגע משמעותית מהמכסים"
אל נתניהו התלווה יועצו הכלכלי, פרופ' אבי שמחון. לעומת זאת, בכירי משרד האוצר (כולל השר בצלאל סמוטריץ') לא טסו לוושינגטון, למרות שהם אמונים על ההיערכות למכסים החדשים ולטיפול בהשלכות על המגזר העסקי. באוצר ינסו להעביר את המסרים שלהם דרך הציר הכלכלי של המשרד בוושינגטון, נח הקר.
בישראל הופתעו
טראמפ הטיל מכס כבד מהצפוי על ישראל – 17%. גורמים במשרד האוצר, הכלכלה ובכירי המשק הופתעו מהשיעור הגבוה יחסית, הקרוב למכס שהוטל על האיחוד האירופי (20%) וגבוה ממדינות כמו נורבגיה ו־וונצואלה שנחשבת למדינת אויב, טורקיה, איחוד האמירויות וערב הסעודית. כבר בתחילת השבוע שעבר, בהמתנה להכרזת הנשיא, הממשלה בישראל הודיעה על הורדת כל המכסים שהוטלו על מוצרים אמריקאים במטרה לרכך את המכה. אלא שטראמפ, כהרגלו, הפתיע את בכירי המשק.
כעת מנהלים גורמים שונים במשק ובממשלה מגעים עם מקורבי ממשל טראמפ במטרה להחריג את יצוא היהלומים שאחראי על מחצית מגירעון הסחר (כ־4 מיליארד דולר) מהגזירה, דבר שעשוי להפחית את המכס אל מתחת לרף 10%, או לכל הפחות להשוות אותו לשאר מדינות העולם שלא קיבלו מכס מיוחד. במקביל, במשרד הכלכלה עובדים באופן צמוד מאז ההחלטה עם גורמים במשרד המסחר האמריקאי על מנת לגבש את אופן המיסוי וייתכנו הקלות באופן שבו ייחשב מוצר ישראלי, באופן שיאפשר ליצרנים להעביר את הסחורה דרך מדינות צד שלישי ואולי אף לקבל הקלות.
עדיין אין תקדים בנושא
ההישג הגדול ביותר בתחום זה שיכול להביא נתניהו בשובו לארץ הוא כמובן פטור גורף מתוכנית המכסים החדשה. עדיין לא ברור האם הישג כזה הוא באמת אפשרי, בעיקר כי נתניהו הוא הראשון מבין ראשי המדינות שיגיע למשא-ומתן אצל טראמפ על המכסים. כלומר, אין עדיין תקדימים שניתן להסיק מהם.
נתניהו מגיע אל טראמפ עם כמה טיעונים טריים באמתחתו: הממשלה המקומית כאמור הודיעה על ביטול של כל המכסים ביבוא מארה"ב, והרחיבה את רפורמת היבוא "מה שטוב לאירופה – טוב לישראל" כך שתכיר גם בתקינה אמריקאית. שני הצעדים האלה לא קיבלו ביטוי בסקירת חסמי הסחר שציינו האמריקאים בפרק שהופיע על ישראל. באותה סקירה בלטה ביקורת על רפורמת היבוא מאירופה, שלטענת התעשיינים האמריקאים מעניקה יתרון למוצרים אירופיים בשוק הישראלי. באשר למכס הישראלי, מחברי הסקירה העירו כי שורה של מוצרים חקלאיים אמריקאים עדיין נתקלים במכסים גבוהים.
במשרד האוצר מעריכים כי צעדים אלה עשויים לסייע במגעים עם הממשל האמריקאי. לפי המידע שבידי משרד האוצר, האמריקאים פתוחים למשא-ומתן עם מדינות שונות להורדת המכסים לרף מינימלי של 10%. ובכל מקרה, בניגוד לאיחוד האירופי ומדינות אחרות, ישראל בוודאי שאינה מתכוונת להטיל מכסי תגמול על מוצרים אמריקאיים.
מדובר במחיר קטן מאוד לשלם מצד ישראל: 99% מהסחורות האמריקאיות ממילא פטורות היום ממכס מתוקף הסכמי סחר בין המדינות, ורפורמת היבוא מאירופה ממילא הקיפה עוד בנוסחה המקורי, לפי סמוטריץ', 99% מהמוצרים האמריקאים ליצוא – כך שמדובר בעיקר בהצהרת כוונות טובות מצד ממשלת ישראל.
אל מול ההתנגדות של האיחוד האירופי ומדינות ברחבי העולם לתוכנית המכסים, נתניהו יכול לנסות לשכנע את טראמפ להציב את ישראל בפני רבים כ"מדינה לדוגמה". כלומר, לזכות אותה בפטור ולשדר מסר לעולם: רוצים הקלות? תיישמו את הביקורת שלנו באופן מיידי.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.