בשנה האחרונה חזר הביטקוין להעסיק את העולם הפיננסי ולייצר עניין שהלך וגבר בחודשים האחרונים, כאשר מחירו של המטבע המרכזי בשוק הקריפטו הלך וטיפס במהירות. מחירו של הביטקוין עומד כיום על 94.2 אלף דולר, תשואה פנטסטית של 113% מתחילת השנה – פי 4 ויותר ממדד S&P 500.
● WSJ | חמשת הענקים של וול סטריט חשבו שביטקוין הוא אופנה חולפת. הנה מה שהם אומרים עכשיו
● ניתוח | המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?
כעת, יכול הציבור בישראל, לראשונה, להשקיע במוצר העוקב אחר הביטקוין ולרכוש אותו בשקלים (מבלי הצורך להמיר לדולרים לרכישת קרן נאמנות זרה שעוקבת אחריו). ארבעה גופים מנהלי קרנות נאמנות (אי.בי.אי, מיטב, מור, מגדל וקסם) הגישו תשקיפים לצורך הנפקת קרנות מחקות של הביטקוין בשבוע הבא. איילון הגישה תשקיף לקרן מנוהלת. פרסום התשקיפים התאפשר לאחר שבשבוע שעבר נתנה רשות ניירות ערך אור ירוק למהלך.
קרנות הנאמנות המחקות ייסחרו בבורסה באופן לא רציף, לפי שעה. מדובר יהיה במתן הוראת רכישה או מכירה של קרן הנאמנות שתבוצע פעם ביום. בעתיד לפי ההערכות בשוק יושקו קרנות סל שיעקבו אחרי מחיר הביטקוין (או המדדים הזרים שמושקעים בו) באופן רציף במהלך יום המסחר כך ניתן יהיה לבצע פעולה בהן בכל רגע נתון במהלך המסחר.
שורשי המהלך שמכניס את המטבע הדיגיטלי גם למיינסטריים של שוק ההון הישראלי, נטועים במהפיכה רגולטורית שהתרחשה בתחילת השנה בארה"ב, לאחר שרשות ניירות ערך האמריקאית (ה -SEC) אישרה לענקי ההשקעות שם להקים קרנות סל שיעקבו אחרי הביטקוין עצמו (כנכס בסיס) ולא רק אחרי חוזים עתידיים על מחירו כפי שהיה בשנים שקדמו.
הביטקוין, שמתאפיין בתנודתיות גבוהה, נהנה בחודשים האחרונים מרוח גבית מכיוונו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, לאחר שזה התבטא בזכותו של המטבע הדיגיטלי במהלך קמפיין הבחירות שלו. טראמפ אף מיתג את עצמו בתור "נשיא הקריפטו", וקרא לציבור: "אל תמכרו את הביטקוין שלכם". התוצאה במחיר המטבע בהתאם. ערב הבחירות בארה"ב (ב-4.11) עמד המטבע על 69 אלף דולר, ומאז זינק בכ-36%.
המהפכה הגיעה לישראל
וכך לאחר שבארה"ב פועלות 11 קרנות סל העוקבות אחרי הביטקוין, שהונפקו על ידי ענקיות פיננסיות כמו גרייסקייל, פידליטי ובלקרוק, מגיעה המהפכה גם לישראל. בין התשקיפים שפורסמו היום (יום ג') להנפקת קרנות שיעקבו אחר המטבע ניתן למצוא את אי.בי.אי מחקה S&P bitcoin, שצפויה לגבות דמי ניהול שנתיים של 0.25%, את איילון חשיפה לביטקוין, עם דמי ניהול של 0.8% ואת קרן תכלית (של מיטב) CME CF Bitcoin Reference Rate שצפויה לגבות דמי ניהול של 0.25%.
רשות ניירות ערך אישרה באפריל השנה לקרנות נאמנות להגיש תשקיפים להשקעה בחוזים עתידיים על מטבעות הקריפטו ביטקוין או את’ריום באמצעות קרנות מחקות. באוגוסט הוסיפה צעד נוסף בתחום אסדרת המטבעות הקריפוטגרפיים ואישרה תיקון אשר יתיר לחברי הבורסה שאינם בנקים להעניק ללקוחותיהם שירותי מסחר ומשמורת במטבעות הללו. "כניסת שחקנים מפוקחים לתחום המטבעות הקריפטו חשובה על מנת לצמצם את הסיכונים הכרוכים בפעילות שאינה מפוקחת בתחום הנכסים הווירטואליים", טענה הרשות.
גורם מוסדי ציין בשיחה עם גלובס כי "לפני כמה שנים יצאה כבר קרן נאמנות (ETF) שעקבה אחרי מחיר הביטקוין באמצעות חוזים עתידיים. זו דרך יקרה להחשף למחיר המטבע משום שהיא מצריכה גלגול של החוזים בעלויות כבדות למשקיעים. הדרמה התרחשה השנה בארה"ב, כאשר רשות ני"ע שם אישרה למוסדיים להציע קרנות המשקיעות ישירות במטבעות קריפטו. ברגע שיצרו מוצר כזה הגיע 'הכסף הגדול', וזה סייע לזינוק החד שנרשם במטבע במהלך השנה. כעת זה מגיע גם לישראל".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.