עשו לעצמכם מבחן קטן – מי יודע מה פירוש ראשי התיבות ילת"ם? היחידה למשימות תת־מימיות כמעט שאינה מוכרת לציבור הרחב, אף שלרבים מביצועיה יש השפעה ישירה ומכרעת על ביטחון המדינה, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר.
"אנחנו עוסקים במה שאפשר לכנות צלילה מקצועית", מספר סא"ל אורון ענבר (47), מפקד היחידה בחמש השנים האחרונות, שסיים את תפקידו השבוע והשתחרר משירות צבאי של כמעט שלושה עשורים. "צלילה מקצועית היא מקצוע מורכב ומאוד שונה מצלילה קרבית, שהיא הצלילה שמבצעת שייטת 13. הצלילה שלנו יכולה להיות גם רדודה וגם עמוקה מאוד, כאשר אנשי היחידה צוללים עד לעומק של 90 מטר ויש לנו גם אמצעים רובוטיים שיכולים להגיע לעומקים של בין 100 ל־300 מטרים ועשו עבודה מאוד משמעותית במהלך הלחימה".
ספר על המשימות שביצעתם מאז 7 באוקטובר.
"עם פרוץ המלחמה התארגנו מהר מאוד, נערכנו לכל תרחיש ובתוך כמה שעות כבר היינו בפעילות. מאז אנחנו עושים מה שאנחנו יודעים לעשות, גם בים סוף וגם בים התיכון. משימות הליבה בלחימה היו סיכול וסילוק או איתור וסילוק של אמצעים שמצאנו לאורך החוף הדרומי, למשל אחרי ניסיונות חדירה מהים. בגזרה הדרומית איתרנו הרבה אמל"ח וסילקנו אותו. היה גם איתור וסילוק של כצב"ם (כלי צולל בלתי מאויש), ועוד משימות שכללו איתור ומיפוי, גם בשיתוף פעולה עם שייטת 13 ועם יהל"ם. בתחילת המלחמה המשימות היו ממש מסביב לשעון, וגם היום אפשר בהחלט לומר שיש הרבה תעסוקה בעצימות גבוהה. אנחנו מבצעים פעולות מורכבות בתווך הימי, בעיקר בגזרת הדרום, וגם בצפון".
כן המפקד
סא"ל אורון ענבר, מפקד הילת"ם היוצא, הוא בן 47, נשוי ואב לשלושה ומתגורר בקיבוץ כפר המכבי. "האהבה למים ולעבודת כפיים החלה אצלי בילדות, והשילוב ביניהם תמיד קסם לי", הוא מספר. "אבי היה לוחם בשייטת 13, ואני התגייסתי ב־1997 לחובלים. שירתי בספינות וכמפקד בקורס חובלים, ואז הצטרפתי לילת"ם, שעליה פיקדתי מאז קיץ 2019 ועד השבוע, במשך חמש שנים".
חג ומועד וצולל
בילת"ם מציינים את חגי ישראל והמועדים בדרך ייחודית מתחת למים, בין שבהנפת דגלי הלאום ביום העצמאות ובין שבהדלקת נרות חנוכה באמצעות רתכת תת־מימית.
חבל הצלה
אחד העיסוקים המהותיים והחשובים של הילת"ם הוא חילוץ והצלה בכל שטח מימי ותת־מימי בישראל, למשל בים התיכון או בים סוף, בכנרת, בנחלים ועוד. במהלך השנים השתתפה היחידה במשימות רבות לאיתור נעדרים. למרבה הצער, בלא מעט מקרים היו גם גופות שחולצו מהמים.
צוללים להתקפה
ליחידת ילת"ם יש יכולת התקפית, שבאה לידי ביטוי גם בלחימה האחרונה. "אנחנו עוסקים גם במשימות התקפיות", מסביר ענבר, "אבל בשוטף אנחנו עוסקים יותר בדברים שהאויב מכין לנו וגורם לנו לטפל בהם, בעיקר איתור, סילוק, נטרול והשמדה מתחת למים".
כוח חילוץ
לוחמי היחידה לוקחים חלק חשוב באירועי חילוץ מתאונות צבאיות, במקרים רבים בשיתוף פעולה עם לוחמי יחידת 669. "ברגע שזה נהיה אירוע תת־מימי, אנחנו מובילים אותו", מסביר ענבר, "גם בחילוץ וגם באיסוף ובהוצאה של חלקי מסוקים שהתרסקו – למשל, למטרת חקר התאונות".
חיים בבועה
במקרים רבים, בילת"ם עובדים באירועים אזרחיים ובשיתוף פעולה עם המשטרה. "קורה לא מעט שאזרחים תמימים ששוחים בים או במקווי מים כאלה ואחרים מזהים משהו – למשל, נפלים שונים, חלקי אמל"ח או פצצות", אומר ענבר. "האזרחים קוראים למשטרה והיא מפעילה אותנו. החלקים האלה מגיעים למים, בין היתר, גם כשאריות מאירועים פליליים".
לבנת חבלה
עיסוק נוסף וייחודי לילת"ם, גם ברמה הלאומית, הוא החבלה – למשל, סילוק פצצות ואמל"ח שנמצאים מתחת למים, טיפול במטענים מאולתרים ועוד. "זה דומה למה שעושה יחידת יהל"ם של ההנדסה הקרבית", אומר ענבר, "שיש לנו שיתוף פעולה פורה מאוד איתה".
צוללות קדימה
הילת"ם היא אחת הדוגמאות היפות לשילוב נשים בצה"ל. "אנחנו יחידה מעורבת כבר יותר מ־20 שנה, ומבחינתנו זה כבר הכי טבעי בעולם, נון־אישיו", מספר ענבר – והתמונות מוכיחות.
תשתיות לאומיות
"אנחנו מבצעים כל משימה או עבודה שאפשר לדמיין מעל המים – גם מתחת למים, ופעמים רבות הביצוע התת־מימי הוא הרבה יותר מורכב ומסוכן", מסביר ענבר. "אנחנו עוסקים בהנדסה תת־מימית, בטיפול ובשיקום של תשתיות, מערכות, מבנים וכלי שיט, בריתוך ובחיתוך תת־מימיים ועוד".
העומק כן קובע
אנשי היחידה צוללים בעצמם עד לעומק של 90 מטר, ויודעים להפעיל גם רכבים תת־מימיים ואמצעים רובוטיים שיכולים להגיע לעומקים של בין 100 ל־300 מטר.
עולים על המסלול
הילת"ם בנויה משתי פלגות לוחמות ומפלגה לוגיסטית־טכנית. פלגות הלוחמים הן פלגת צוללים ופלגת חבלה. כל הלוחמים עוברים במשך שנה הכשרה בצלילה מקצועית, והחבלנים עוברים גם הכשרה של יחידה הנדסית מיוחדת של צבא היבשה, ואז הסבה והכשרה לחבלה תת־מימית, שאותה הם עוברים ביחידת האם.
בעומק הים
כמי שמעניקים תמיכה מקצועית וגיבוי למקרים מסוימים שיכולים לקרות רחוק מהחוף, לוחמי הילת"ם מצטרפים לעיתים קרובות להפלגות של סטי"לים וצוללות גם הרחק מחופי ישראל.
לב אמיץ
לילת"ם, שהוקמה בשמה הנוכחי בשנת 1980, יש היסטוריה מפוארת של השתתפות במבצעים מיוחדים ובמלחמות ישראל. בין היתר, נטלו לוחמי היחידה חלק במבצע "אביב נעורים", בצליחת תעלת סואץ ובחילוץ פצועים ממנה במלחמת יום כיפור ועוד.
שלובי זרוע
בסיכת הילת"ם מופיע התמנון, המסמל את היכולת להתמודד במצולות עם משימות ואתגרים מגוונים ואת הסתגלנות להתמודד עם שינויים תוך כדי משימה מורכבת.
בהצדעה
השבוע, בטקס מרגש בנוכחות מפקד בסיס חיפה של חיל הים, תא"ל אלי סוחוליצקי (במרכז), סיים מפקד הילת"ם היוצא אורון ענבר את תפקידו והוחלף על ידי סא"ל מתן בר (משמאל). גם האמודאים הוותיקים בילת"ם הגיעו להצדיע.