מנגל יום העצמאות, ארוחות שישי משפחתיות וארוחות מושחתות עם חברים – יש לנו אינספור הזדמנויות להוציא את כל הרטבים האהובים שלנו. חרדל, קטשופ, מיונז והרטבים השונים אמנם מוסיפים המון טעם לאוכל, אבל אם בריאות היא בראש סדר העדיפויות שלכם, כדאי לשים לב לכמות השומן והסוכר שהם מכילים.
חשוב לדעת – לא כל הרטבים נולדו שווים. בעוד שחלקם עמוסים בחומרים משמרים ושומנים מזיקים, אחרים מתחפשים למוצרים דלי קלוריות אך למעשה מכילים כמויות גבוהות של מלח ורכיבים בעייתיים. מצד שני, ישנם רטבים שדווקא תורמים לבריאות שלנו, משפרים את בריאות המעיים ומספקים נוגדי חמצון חיוניים.
אז בין אם אתם מחפשים במקרר את הרוטב המושלם למנה שלכם, או מתכננים איזה ממרח להוסיף לכריך לעבודה, הנה מה שחשוב שתדעו על הרטבים הפחות בריאים שנמצאים כמעט בכל בית ישראלי.
מיונז
מיונז יכול להוסיף נגיעה של טעם חמצמץ כשמורחים אותו בכריך או משתמשים בו ברוטב סלט. למרבה הצער, אפילו כפית אחת של רוטב זה נושאת לעתים קרובות המון קלוריות ושומן. בכף אחת של מיונז יש בערך 90 קלוריות, 10 גרם שומן ו-95 מיליגרם נתרן. רוב השומן במיונז הוא בלתי רווי, כלומר זהו סוג השומן הבריא שאתם באמת רוצים לצרוך. שומנים בריאים אלה מגיעים בדרך כלל מירקות, אגוזים, זרעים ודגים, והם נשארים נוזליים – ולא הופכים למוצקים – בטמפרטורת החדר.
עדיין, קל להגזים עם רוטב עשיר זה, מה שהופך אותו לקל להערמת קלוריות לא מכוונות. למרבה המזל, יש אפשרויות דלות שומן אם אתם חובבי מיונז – רק זכרו לבדוק את רשימת הרכיבים כדי להבטיח שזו אכן גרסה בריאה יותר.
קטשופ
קטשופ אמנם עשוי מעגבניות, אך רוטב זה אפילו לא מתקרב לאותו ערך תזונתי של הפירות האדומים והעסיסיים. בעוד שאתם עשויים לטפטף את התוספת הזו על צ'יפס, המבורגרים ונקניקיות, כדאי לשים לב למלח, סוכר וחומרים משמרים אפשריים שנוספו לקטשופ.
כף אחת של קטשופ בדרך כלל מכילה כ-20 קלוריות, 140 מיליגרם נתרן וארבעה גרם סוכר. זו אולי בדיוק התוספת הטעימה שאתם מחפשים, אבל זו כמעט כפית מלאה של סוכר למנה שאתם מוסיפים לארוחות שלכם. אם אתם אוהבים קטשופ, זה רעיון טוב לחפש אפשרויות בריאות יותר של הרוטב, כמו גרסאות אורגניות, דלות נתרן או ללא תוספת סוכר.
חרדל דבש
חרדל אמנם נחשב לרוטב בריא עבור חלק מהאנשים, אך גרסת הדבש שלו היא למעשה ההפך מכך. בחלק מהבקבוקים, מנה אחת של רוטב זה מכילה כ-50 קלוריות, ארבעה גרם שומן, ארבעה גרם סוכר ו-125 מיליגרם נתרן. בעוד שאתם עשויים למצוא חלופות בריאות יותר בזמן הקנייה, זה גם אפשרי להכין חרדל דבש בבית.
רוטב ברביקיו
זהו מרכיב בסיסי במנגלים של הקיץ, אך רוטב ברביקיו יכול להיות מקור נוסף למלח, סוכר וקלוריות בלתי צפויים. למעשה, רוטב ברביקיו מכיל אפילו יותר סוכר מקטשופ: כף אחת מכילה כ-8 גרם סוכר. הוא גם בדרך כלל מגיע עם כ-45 קלוריות ו-380 מיליגרם נתרן לכף. כדי לקבל את הטעם המתוק והמלוח ללא הסוכר המוסף, חפשו אפשרות אורגנית, דלת סוכר. אתם יכולים גם לשקול להכין רוטב ברביקיו משלכם, שם תוכלו להתאים את הרכיבים לטעמכם.
רוטב סויה
קשה לדמיין מנות כמו סושי או נודלס ללא התוספת של רוטב סויה עשיר. בעוד שרוטב זה דל בסוכר וקלוריות, הוא עמוס במשהו שבדרך כלל כדאי להימנע ממנו – נתרן. בעוד שגופכם זקוק לכמות מסוימת של נתרן כדי להישאר בריא, יותר מדי ממנו יכול להגביר את הסיכון למצבים רציניים כמו שבץ ומחלות לב.
כף אחת של רוטב סויה מכילה כ-879 מיליגרם נתרן. זה יותר ממחצית הנתרן שאתם צריכים ליום שלם, שהוא בערך 1,500 מיליגרם. דו"ח מארגון הבריאות העולמי בשנה שעברה ציין שקנדים צורכים בממוצע כמעט פי שניים מכמות הנתרן המומלצת ליום.
שמנת חמוצה
כף אחת של שמנת חמוצה על תפוחי האדמה המעוכים או הנאצ'וס שלכם יכולה להוסיף הרבה יותר קלוריות ושומן ממה שציפיתם: כף אחת של שמנת חמוצה מכילה כ-23 קלוריות ושני גרם שומן, שכמחציתו רווי. יותר מדי שומן רווי בתזונה שלכם יכול להוביל לבעיות בריאות כמו מחלות לב וכולסטרול גבוה.
כמו חלק מאפשרויות הרטבים האחרות, אתם עשויים למצוא שמנת חמוצה מופחתת שומן. אפשרות אחרת שאתם יכולים לנסות היא לערבב אותה עם יוגורט יווני כדי לקבל את אותו טעם אבל פחות שומן רווי, בתוספת יתרונות נוספים כמו חלבון וסידן.
רוטב סלט דל שומן
ראיתם בקבוקי רוטב סלט דל שומן ודיאטטי במדפי המכולת, ואתם עשויים אפילו לרצות להושיט יד בתקווה לאכול בריא יותר. עם זאת, כדאי לזכור שאתם צריכים לצרוך את השומנים הבריאים שנקראים בלתי רוויים. על אף שזה נשמע מופרך, אתם זקוקים לשומנים הבריאים האלה כדי לספוג ויטמינים A, D, E ו-K.
יתר על כן, רבות מהגרסאות דלות השומן או דלות הקלוריות האלה של רטבי סלט עשויות להיות אמיתיות במובן הזה של ה״דל״. עם זאת, הן עלולות להיות מלאות ברכיבים מוספים כמו סירופ תירס, גומי קסנטן, גומי גואר ותוספים אחרים שמעולם לא שמעתם עליהם. תמיד קראו את רשימת הרכיבים ותווית התזונה של המוצרים שאתם קונים, או אפילו שקלו להכין רוטב סלט משלכם בבית.