דודי קטש מעיד על עצמו שתמיד היה טוב במתמטיקה, אבל את כניסתו לשוק ההון הוא חייב למרצה למימון בסוף התואר הראשון, דווקא כשתכנן ללמוד לתואר שני בכלכלה: "גיליתי ששוק ההון מציע הרבה יותר ממה שנדמה – זה לא רק עליות וירידות של מניות. הבנתי שזה הרבה יותר מתאים לי, זנחתי את לימודי הכלכלה ועשיתי תואר שני במינהל עסקים עם התמחות במימון", הוא מספר.
● מנהל הקרנות שמסביר: כך תרוויחו מ"מרוץ החימוש הגדול מאז המלחמה הקרה"
● האנליסט שממליץ: שלושת הסקטורים שעשויים לדחוף את ארה"ב בשנת 2025
ב־1998, במהלך הלימודים, הצטרף קטש לשוק, ולדבריו הוא עוד זוכר את הצעקות בזירות המסחר, "לפני שהכול עבר לאינטרנט". אחרי שהשתפשף בניהול השקעות ואף כיהן כמנכ"ל קרנות הנאמנות של תמיר פישמן, הקים קטש בשנת 2017 את סלע בית השקעות, שאותו קרא על שם השכונה שבה גדל בנתניה. כיום הוא מכהן כבעלים ומנכ"ל של בית ההשקעות, שמנהל לדבריו כ־400 מיליון שקל בקרנות נאמנות ותיקי השקעות.
לא רק השכונה חקוקה אצלו בלב, גם את האהדה לקבוצת הכדורגל הנתנייתית הוא מקפיד לחלוק עם ילדיו, ולדבריו "עד היום אני נמצא במגרש כל שבועיים".
אחרי שנתיים רצופות של עליות חדות בוול סטריט, קטש סבור שנכון היום להקטין חשיפה לשוק האמריקאי: "הזינוק במדדים בשנתיים האחרונות התרחש בעיקר בזכות כניסת ה־AI לחיינו, ולכן יש פער בין התמחור הגבוה של מניות ענקיות הטכנולוגיה וחברותיהן ל'שבע המופלאות', לבין שאר השוק. בלעדיהן העליות פחות חזקות, אך עדיין אי־אפשר להתעלם מכך שהשוק האמריקאי נראה יקר. סטטיסטית, הסיכוי לשנה שלישית של עליות חדות הוא נמוך".
עם זאת, "קשה לתזמן את השוק, ולכן צריך להקטין חשיפה ולדלל בארה"ב, אבל לא לאפס לחלוטין", מחדד קטש, "ולחפש במקביל השקעות גם בשאר העולם המערבי".
ישראל אטרקטיבית
למול הקטנת החשיפה לארה"ב, קטש מכוון להגדלה בישראל, פה הוא אופטימי במיוחד: "השוק המקומי עולה בחדות למרות כל הנתונים הידועים של גירעון גבוה, צמיחה נמוכה, העלאות מסים ועוד. כל הדברים המפחידים והמסוכנים כבר מגולמים בתמחור, ולמרות זאת השוק ממשיך להיות חיובי. הכרתי משקיע שאמר לי בתחילת דרכי בשוק שאם הוא היה מקשיב לכל אלה שהספידו את המדינה, הוא לא היה עושה כל־כך הרבה כסף בבורסה, 'אז מזל שלא הקשבתי'".
ובאמת, הבורסה המקומית "נאבקת" מול וול סטריט על התואר הבורסה הטובה בעולם ב־2024, עם תשואה שמתקרבת ל־30% מתחילת השנה במדד ת"א 125 (לעומת 24% במדד S&P 500), תוך שהיא 'משאירה אבק' לבורסות כמו גרמניה ויפן שעלו 18%, או בריטניה (4.6%) וצרפת (מינוס 3.6%).
קטש מבהיר כי "לא מדובר בציונות אלא משום שהדברים הבסיסיים תומכים בכלכלה הישראלית: ילודה גבוהה, הנס של מציאת הגז הטבעי – שזו עצמאות אנרגטית שהצילה אותנו במלחמת רוסיה־אוקראינה, וגם כעת מסכנת חרם אפשרי של אנרגיה במלחמת חרבות ברזל.
"ההתאוששות במשק הישראלי מאוד חזקה, ואנחנו רואים חזרה של משקיעים זרים בהיקף של מעל 11 מיליארד דולר ברבעון האחרון. גם המשקיעים המקומיים חוזרים לשוק המניות", הוא אומר. "תמיד צריך להיות בשוק המניות, ולא כדאי להספיד את מדינת ישראל כל־כך מהר".
יותר מכך, "צריך להסיט השקעה לישראל ממקומות אחרים בעולם", משוכנע קטש, ומציין שנכסי הציבור בישראל צומחים וכבר הגיעו לכ־6 טריליון שקל, ולצידם עוד 220 מיליארד דולר ביתרות מט"ח בבנק ישראל. הוא מאמין כי למרות האתגרים הקיימים, כמו הגירעון הגבוה ותקציב ביטחון שרק גדל, "ישראל תחזור מהר לצמיחה שהייתה לפני המלחמה, ואף תראה קצבי צמיחה גבוהים ב־2025, יותר מההערכות בשוק".
"השקל יתחזק השנה"
קטש גם מעריך שהשקל יתחזק בשנה הקרובה מול הדולר, אך לא מהמר על מספר ספציפי. "אם זרים מתחילים לחזור, יש עודף נכסים על התחייבויות ועודף במאזן התשלומים, והריבית בארץ 'שמרנית' (כלומר צפויה להיות גבוהה יותר, נ"א) ביחס לארה"ב, הרי שבשילוב כל אלה יש סיכוי גבוה שהשקל יתחזק מאשר ייחלש. בהמשך זה גם ימתן את האינפלציה, ובשלב הבא גם יהיה צפי להפחתת ריבית".
כשאנחנו מבקשים מקטש להרכיב תיק השקעות, הוא ממליץ לתת משקל עודף משמעותי לשוק המניות המקומי. תיק ההשקעות שלו למשקיע סולידי בנוי מ־20% מניות בישראל, 10% מניות בחו"ל, 45% לאג"ח קונצרניות בישראל ו־25% באג"ח ממשלת ישראל. בתיק למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ על חשיפה של 30% למניות בישראל ו־20% למניות בחו"ל (בעיקר למדדים כמו MSCI World), 40% לאג"ח קונצרניות ו־10% לאג"ח ממשלתיות. את החשיפה הגבוהה לאג"ח הקונצרניות, למרות שפער התשואה (המרווח) מול האג"ח הממשלתיות קטן, הוא מסביר בכך ש"אם כל הסיכון הוא סיכון שוק ולא ספציפי, אז למה לא לקבל עוד אחוז ריבית?".
בפיננסים "לא רק בנקים"
באשר לסקטורים המועדפים עליו, קטש מתמקד בישראל בענפים כמו פיננסים. "כולם מדברים על הבנקים אבל אפשר לשלב גם את חברות הביטוח ובתי ההשקעות. אם שוק המניות ימשיך להיות חיובי ב־2025 כמו שאני חושב, זה סקטור שימשיך להוביל בשנה הבאה ויכלול בכך את הביטוח ואת בתי ההשקעות. גם הבנקים עדיין נמצאים בתמחור יחסית נוח".
עוד סקטור שימשיך לעלות לדעתו הוא הנדל"ן על כל מרכיביו – מגורים, מסחרי ומשרדים. "הקבלנים יודעים לנווט את הבנייה, והנה עכשיו יש התארכות של 6־8 חודשים בבנייה. בנוסף, יש כוחות בסיסיים מאוד חזקים קדימה של ביקוש לדירות בישראל. במשרדים כולם חוששים מעודף היצע, אבל חזרת המשקיעים הזרים להשקיע בהייטק הישראלי תסייע גם בכך. גם חגיגת הצריכה תימשך, אולי פחות בתחום הקמעונאות אבל זה יחלחל לחברות הנדל"ן המסחרי".
התחום השלישי שעליו ממליץ קטש הוא התשתיות, ש"יכול ליהנות בשנה הקרובה ומעבר לכך. אחרי מלחמה יש הרבה השקעה בתשתיות, וגם יהיה רצון להביא לתשתיות יותר תקציבים כי זה מעודד צמיחה". אחרון חביב ומומלץ הוא התחום החבוט של האנרגיה המתחדשת. "זה סקטור שסבל מאוד בשנים האחרונות, כתוצאה מעליית ריבית ועודף היצע. אבל כל צמיחת ה־AI והטכנולוגיה מצריכה הרבה יותר חשמל, ואי־אפשר מהיום למחר לבנות תחנת כוח", לכן הוא סבור כי "יהיה ביקוש חזק לחשמל, ובהתאם האנרגיה המתחדשת תחזור השנה בגדול".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.