גילוי נאות: בכל שנות חיי לא צפיתי ביותר משבע דקות ב"אנטומיה של גריי". אני לא מכיר איש מגיבוריה. אני לא מעורה בעלילה, לא בעלילות המשנה, אני יודע שזו סדרת בית חולים, וגם שבע הדקות האמורות לימדו אותי שהאנטומיה הזאת היא לא בשבילי.
יש לי מפתח מדויק הבוחן את יכולתי לצפות או להסתלק מסדרה. זה עובד ככה: אם בכל עשר דקות בפרק נשפכים מהמסך בנדיבות מרבית הרגשות האנושיים הבסיסיים – שמחה גדולה, צער עמוק, זעם עד השמיים, ומופעיהם: יציאה מהחדר בטריקת דלת, בכי, שקרים, אהבה, אהבה, אהבה – אזי כוח גדול ממני, בלי שיטרח אפילו לשאול אותי, משגר את ידי אל השלט ומבריח אותי לערוץ אחר.
אני מכיר אנשים אינטליגנטיים מאוד שצופים באדיקות ב"אנטומיה של גריי". אני לא יכול להסביר את זה. הבעיה היא ככל הנראה אצלי. לא הכל אני מבין. בכל סיפור, בכל מדיה אומנותית – פרוזה, תיאטרון, קולנוע וטלוויזיה – הסיפור הוא בלוף, או כמו שמאיר שלו המנוח פירש בספרו “סוד אחיזת העיניים". ב"גריי", לטעמי, אחיזת העיניים כל כך שקופה, עד שאני, באופן אישי, מרגיש צורך להימלט לערוץ אחר – או רצוי יותר – לחדר אחר.
זה כהערה ארוכה ומקדימה. סיפור הסדרה הדוקומנטרית “אנטומיה של שקרים" בוודאי יזעזע את צופי "גריי" האדוקים. את "גריי" יצרה כידוע התסריטאית והמפיקה שונדה ריימס.
הסדרה עלתה למסכים במרץ 2005 ועונותיה משודרות עד היום. עם השנים הצטרפה לריימס תסריטאית בכירה ומפיקה שותפה בשם אליזבת פינץ'. פינץ' הייתה צעירה שאפתנית והייתה בעלת “יתרון" על פני תסריטאים אחרים: היא הייתה חולת סרטן שהייתה יכולה להביא, ואכן הביאה, בהצלחה לַפרקים שאותם כתבה, את חוויותיה הקשות כאדם חולה. היא זכתה לשבחים רבים וגם לסיוע שנזקקה לו כשמחלתה התקדמה.
בשנת 2018 ביצע נהג משאית בשם רוברט באוורס פיגוע בבית כנסת בפיטסבורג והרג 11 מתפללים. באוורס נידון מאוחר יותר למוות. פינץ', יהודייה, הודיעה למנהלי הסדרה שאינה יכולה לעמוד מנגד והיא נוסעת לפיטסבורג לסייע למשפחות שנפגעו בטבח.
ממהרים להעניק לה כל סיוע שתבקש, חומלים על האישה שכמה סבל היא סובלת בחייה, אישרו לה המפיקים לנסוע, אף שההתגייסות הכללית לטובת הנפגעים הייתה רבה ביותר ולפינץ' לא היה מה לחפש שם.
מפיטסבורג דיווחה פינץ' שסבלה מהתמוטטות נפשית והיא מאשפזת את עצמה במעון החלמה באריזונה. שותפתה לחדר הייתה חולת סרטן בשם ג'ניפר בייר, שבנוסף למחלתה סבלה מבעל מתעלל, שהוביל אותה להתמוטטות נפשית. מאוחר יותר סיפרה בייר שפינץ' לא סיפרה על עצמה דבר ואותה, את בייר, למעשה ראיינה ו"שאבה" ממנה את חוויותיה כחולת סרטן.
בייר נדהמה, לדבריה, כשראתה על מסך "האנטומיה של גריי" את חוויותיה מופיעות באופן זהה כפי שתיארה לפינץ'. היא ידעה ששותפתה לשעבר לחדר היא תסריטאית ב"גריי", פנתה למי שפנתה, והאגדה של אליזבת פינץ' החלה להתמוטט.
בדצמבר 2022 הודתה פינץ' בריאיון כי בדתה את מחלת הסרטן שלה, כפי שבדתה כי עברה הפלה, כפי שבדתה שאיבדה בעבר כליה אחת וחלק מרגלה, וכי אחיה נפטר שנים קודם לכן. האח, אגב, חי וקיים בלוס אנג'לס ועובד כרופא.
פינץ' יצאה בשן ועין מהסדרה. בת הזוג שלה עזבה אותה. בני משפחתה מתנכרים אליה. נאסר עליה ליצור קשר עם ילדי בת הזוג שסייעה בגידולם. אבל “האנטומיה של גריי" ממשיכה עוד ועוד בלעדיה. לך תבין למה.
"אנטומיה של שקרים", יס דוקו, יס VOD, החל מ־28.1