שלושה חודשים לאחר מתקפת הביפרים בלבנון, שני אנשי מוסד בכירים לשעבר חשפו הלילה (בין ראשון לשני) בתוכנית התחקירים ״60 דקות״ של רשת CBS האמריקאית פרטים חדשים על המבצע המורכב שהוביל להתמוטטות חיזבאללה. במשך עשור שלם תכנן המוסד אחד המבצעים המתוחכמים בתולדותיו – חדירה לעומק שרשרת האספקה של ארגון הטרור והחדרת אלפי מכשירי קשר וביפרים ממולכדים.
"המטרה הייתה להחדיר להם תחושת פגיעות, להראות שאנחנו יכולים להגיע אליהם בכל מקום", סיפר "מיכאל", קצין מוסד בכיר לשעבר, "הם חשבו שהם מוגנים, אבל הוכחנו להם אחרת. וזה רק הצעד הראשון – הם עדיין צריכים לדאוג ממה שמחכה להם בהמשך". המבצע המורכב, שתוכנן בקפידה במשך יותר מעשור, כלל פיתוח סוללות מיוחדות במתקן של המוסד.
"מדובר בנשק לכל דבר", הסביר מיכאל, "כל מכשיר קשר היה למעשה מטען חבלה מתוחכם שתוכנן להיכנס בדיוק לכיס החזה של האפודים הטקטיים של פעילי חיזבאללה". היתרונות של המכשירים הוצגו במודעות פרסומת מזויפות ביוטיוב, שם הודגשו תכונותיהן המיוחדות של האיתוריות – עמידות גבוהה, חסינות בפני אבק ומים, וסוללה שמחזיקה לאורך זמן. המוסד אף דאג לפרסם המלצות מזויפות ברשת.
ההצלחה של המבצע הייתה מדהימה: חיזבאללה רכש יותר מ-16,000 מכשירים ממולכדים, מבלי שהתעורר בהם כל חשד. "יצרנו מערך שלם של חברות קש והצלחנו לחדור לשרשרת האספקה שלהם", סיפר מיכאל, "זה כמו הצגה גדולה – אנחנו כתבנו את התסריט, ביימנו, הפקנו, והם היו הקהל שלא ידע שהוא חלק מההצגה".
"כשהם רוכשים מאיתנו, אין להם שמץ של מושג שהם קונים מהמוסד. זה כמו "המופע של טרומן" – אנחנו שולטים בכל מה שקורה מאחורי הקלעים", הוסיף "גבריאל", קצין מוסד נוסף לשעבר, "מבחינתם, הכל נראה רגיל לחלוטין. העסקה הייתה כשרה למהדרין".
ב-2022 הוחלט להרחיב את המבצע ולכלול גם ביפרים ממולכדים. גבריאל חשף כי המוסד זיהה שחיזבאללה רוכש ביפרים מחברה טייוואנית בשם Gold Apollo. "פיתחנו גרסה משודרגת של הביפר, גדולה מספיק כדי להכיל חומר נפץ, אבל עדיין נוחה לנשיאה", הוא הסביר, "ערכנו אינספור ניסויים כדי לוודא שהפיצוץ יפגע רק במחזיק הביפר ולא באזרחים תמימים".
הרגע הגדול הגיע ב-17 בספטמבר 2024 כשהגיעו רמזים על כך שחיזבאללה עלול לחשוד במכשירים. בשעה 15:30 החלו הביפרים לצפצף ברחבי לבנון. התוצאה הייתה מיידית: כאוס מוחלט, בתי חולים מלאים בפצועים, ופאניקה ברחובות. "למחרת אנשים בלבנון פחדו להפעיל מזגנים מחשש שגם הם יתפוצצו", מספר מיכאל. יום לאחר מכן הופעלו גם מכשירי הקשר הממולכדים, חלקם במהלך הלוויות של הרוגי הביפרים.
במבצע כולו נהרגו כ-30 אנשי חיזבאללה, ביניהם שני ילדים, וכ-3,000 נפצעו. "המטרה לא הייתה להרוג", הדגיש גבריאל, "פצועים דורשים הרבה יותר משאבים – טיפול רפואי, שיקום, והם מהווים תזכורת חיה ומהלכת למחיר של התגרות בישראל".
נקודת המפנה הגיעה יומיים לאחר מכן, כשמנהיג חיזבאללה חסן נסראללה הופיע בשידור כשהוא נראה מובס ושבור. חיל האוויר ניצל את המומנטום ותקף מטרות ברחבי לבנון, ב-27 בספטמבר הצליח להגיע לבונקר של נסראללה ולחסל אותו. בסוף נובמבר נכנסה לתוקף הפסקת אש.
"המבצע הזה שבר את חיזבאללה", סיכם גבריאל, "בלי שרשרת פיקוד, בלי מורל בקרב הלוחמים, הם התחננו להפסקת אש". במוסד מקווים שההצלחה המרשימה של המבצע תשפיע גם על חמאס ותסייע במאמצים לשחרור החטופים בעזה. "הם מביטים סביבם ורואים שהם לבד", אמר מיכאל, "הם מבודדים לחלוטין עכשיו".