אם חשבתם שקשמיר הוא פסגת היוקרה בעולם האופנה, כדאי שתכירו את הטרנד החדש שמשגע את עשירי העולם – צמר היאק. החומר האקזוטי, שמגיע מהרמה הטיבטית, הפך למוצר היוקרה החדש שכולם רוצים להתהדר בו, עם חולצות שמחירן מתחיל ב-250 דולר ומגיע עד כמעט 1,000 דולר.
מסתבר שהיאק, בעל החיים המגושם שנראה כמו משאית סייבר טראק מכוסה פרווה, מייצר את אחד מחומרי הגלם הרכים והיוקרתיים ביותר בעולם האופנה. בניסוי השוואתי שערך הוול סטריט ג'ורנל, רוב המשתתפים העדיפו את המגע של צמר היאק על פני הקשמיר היוקרתי.
המותג American Trench מציע חולצה המכילה 10% צמר יאק במחיר של 249 דולר (כ-900 שקלים), בעוד Todd Snyder מוכר חולצת קשמיר טהורה ב-998 דולר (כ-3,500 שקלים). ג'ייקוב הורביץ, מייסד American Trench, מספר לוול סטריט ג'ורנל שכשנגע לראשונה בבד ביפן, ההתרגשות הייתה גדולה יותר "מפיצה טובה באמת".
מעבר לרכות יוצאת הדופן, יש משהו בסיפור של היאק שמושך את הלקוחות. "זה הרבה פחות מגניב להסתובב ולהגיד 'יש לי חולצת כותנה רכה'", מסביר הורביץ. המותג מדווח שהחולצה הפכה לרב-מכר מיידי, כשהלקוחות נהנים לא רק מהרכות, אלא גם מהסיפור האקזוטי שמאחורי הבד.
מהפכת היאק מגיעה לארון
בעוד שרוב הגברים לא נוהגים לדבר על הבגדים שלהם, צמר היאק מצליח לייצר שיחה ערה. "זה לא סתם עוד בד," מסביר מומחה האופנה של הוול סטריט ג'ורנל, "זה סיפור שלם של מסורת, קיימות ויוקרה." היאקים, שחיים ברמה הטיבטית בגבהים של עד 4,000 מטר, מפתחים צמר מיוחד שמסייע להם לשרוד בתנאי מזג האוויר הקיצוניים.
בדיקת איכות קפדנית
כדי להבין את ההבדל בין צמר היאק לקשמיר, ערך הכתב מבחן עיוור בקרב 12 אנשים. המשתתפים התבקשו למשש את שתי החולצות מבלי לדעת איזו היא איזו. התוצאות היו מפתיעות: רוב המשתתפים העדיפו את תחושת היאק, גם אם בהפרש קטן. "יש משהו עדין ועם זאת חזק בבד," העידה אחת המשתתפות.
סוד הרכות
הורביץ מסביר שהסוד טמון לא רק באחוז צמר היאק, אלא גם בתהליך הייצור המיוחד. הבד עובר תהליך "הברשה" קפדני שמוציא את הסיבים החוצה ויוצר את המרקם הרך והמיוחד. "זה תהליך שדורש מיומנות גבוהה," הוא מדגיש, "לא כל יצרן יכול להגיע לרמת הגימור הזו."
מגמה עולמית
הביקוש לצמר היאק אינו מוגבל רק לארצות הברית. מותגי יוקרה באירופה ובאסיה החלו גם הם להתעניין בחומר האקזוטי. חברת Khunu, למשל, מייצרת סוודרים המכילים עד 80% צמר יאק, והביקוש רק עולה. "אנשים מחפשים משהו מיוחד," מסביר מומחה אופנה, "משהו עם סיפור ואיכות שאי אפשר למצוא בכל מקום."
העתיד של היאק
עם העלייה בביקוש, עולות גם שאלות לגבי קיימות וייצור אתי. למרבה המזל, גידול היאקים נחשב לידידותי לסביבה, והחקלאים המסורתיים בטיבט מרוויחים מהעלייה בפופולריות של הצמר. "זו תעשייה שתומכת בקהילות מסורתיות," מסביר הורביץ, "וזה חלק חשוב מהסיפור."