"ממשלת ישראל כשלה במשימתה העיקרית – שמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל", זו היא השורה העיקרית של "ועדת החקירה" האזרחית לאסון 7 באוקטובר, שמגישה היום (שלישי) את מסקנותיה. לא רק הממשלה על המוקד. שכן מהמסך בן 70 העמודים עולה כי מערכת הביטחון – צה״ל, השב״כ וגורמים נוספים – כשלו באופן מוחלט במימוש משימתם.
בפני הוועדה הופיעו כ- 120 עדים, בהם גם משפחות שכולות, אנשי צבא, פוליטיקאים ועוד. לוועדה בפועל אין "שיניים" או השפעה מרחיקת לכת כשפוליטיקאים ובהם ראש הממשלה מנסים לסכל הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
במרכז הדוח הם בוחרים להתייחס ל"יהירות" וטוענים כי "חטא היהירות הביא לכך שקברניטי המדינה וראשי כוחות הביטחון לא הביטו נכוחה על המציאות". הדוח מסמן את האחראים למחדל, אלה שהאמינו כי חמאס מורתע ואיננו מעוניין במערכה בעצימות גבוהה. בראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו עליו נכתב כי הוא אחראי במידה רבה לקונספציה של ״כסף תמורת שקט״ (כלומר העברת הכסף לחמאס), לכך שקולות אחרים שביקרו את הקונספציה הושתקו לחלוטין, ולהחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס.
עוד נטען כי "התעלם מהמשיכה בדש מעילו ומההתרעות". עוד הם מוצאים בו אשם לקרע בעם, להעברת הסמכויות בין המשרדים השונים, ולכך שלא ניתן היה לתת מענה לצרכים השונים בעורף".
ללא דיוני עומק
בדוח נטען כי אזהרות חוזרות ונשנות מגורמי פיקוד בכירים (רמטכ"ל ואלופים, ראש שב"כ ואחרים) בחודשים שלפני המלחמה עברו לנתניהו ולא קיבלו מענה בדיוני עומק. עוד נטען כי השרים מקבלים ברבים מהמקרים מידע דל ולא רלוונטי, וכי קיימת "התפוררות הסדר בתהליכי קבלת ההחלטות".
בין היתר, הנוהג שעל פיו נפגש ראש הממשלה באופן סדיר עם ראש אמ״ן הופסק בשנים האחרונות.
כאמור, לא רק הדרג המדיני נמצא אחראי למחדל, גם זרועות המודיעין בכלל והצבא בפרט. בדוח נטען כי "חלק משמעותי מאירועי השבעה באוקטובר הוא תוצר של כישלון מובהק של זרועות המודיעין – שב"כ, אמ"ן ואחרים. אלה לא ידעו לספק התרעה, וגם כאשר היה מי שסיפק אותה – התעלמו ממנה באופן גורף." נטען כי למרות שהיו סימנים מקדימים, כגון תרגילי אימונים חריגים של חמאס לא הופקו מסקנות מתחייבות כי מדובר בהכנות למתקפה מתואמת.
באשר לראשים האחרים, נטען כי שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, הרמטכ״ל הרצי הלוי, ראש אמ״ן לשעבר אהרון חליוה וקודמיהם, אחראיים על הצמצום בסדרי הכוחות הצה"ליים וחוסר המוכנות של החיילים בפיקוד הדרום.
עוד נטען כי הרמטכ״ל וצמרת צה״ל אחראיים להיעדר המענה האופרטיבי ל״חומת יריחו״ (התוכנית של חמאס לכבוש יישובים ובסיסים) ולהתרעות בליל השישה באוקטובר ובוקר השבעה באוקטובר – "התעלמות שעלתה בדם". על פיקוד דרום ואוגדת עזה נטען כי "כשלו באופן חמור, עד לכדי קריסה של כל מערכות ההגנה והחיילים בשטח הופקרו להתמודד לבדם".
אגב, הדוח אף טוען כי ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ויאיר לפיד, אחראיים גם הם להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, ולשמירה על הקונספציה של כסף תמורת שקט וכי שותפים להחלטה גם הרמטכ״לים שכיהנו בעשור האחרון, ובהם בני גנץ.
הדוח מקבל בחובו גם התייחסות לטבח במסיבה ברעים (נובה), בין היתר נכתב כי "המשטרה וצה״ל על ראשיהם אחראיים לחוסר התיאום ביניהם ולכשלים הרבים אשר מנעו את הצלת חייהם של רבים ממשתתפי מסיבת הנובה ברעים".
הדוח מעלה שורה של המלצות שספק אם ייצאו לפועל בהם לאמץ תרבות של לקיחת אחריות, לימוד, תחקור ותיקון ברמה הלאומית, להקים מערך בקרה וביקורת, לכתוב תפיסת ביטחון לאומי חדשה לישראל וכי על גורמי המודיעין לפתח מנגנונים אמינים ואפקטיביים להתמודדות נחושה עם הקונספציות שיתפתחו. ההמלצה האחרונה והחשובה מכל בעיני חברי הוועדה היא הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר האסון – כאשר בימים אלה רבים עדיין נלחמים על כך.