70% מהתלמידים עם המוגבלויות שמשתתפים במסגרות אחר הצוהריים של משרדי הרווחה והחינוך אינם זכאים להסעות. במסגרות משתתפים יותר מ-20 אלף ילדים ובני נוער עם מוגבלויות, לפי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שממצאיו הוצגו בדיון בוועדת החינוך אתמול (שני).
לפי חוק חינוך מיוחד, תלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחד זכאים להסעה מבתיהם וחזרה למסגרת החינוכית שלהם. זכאותם נקבעת ביחס למרחק המסגרת מביתם ולפי סוג מוגבלותם. עלות ההסעה מתחלקת בין משרד החינוך והרשויות המקומיות, והחלוקה נקבעת לפי מצבה הכלכלי-חברתי של הרשות המקומית ללא התחשבות במורכבות ההסעה עצמה.
עם זאת, החוק וחוזר המנכ"ל בנושא מ-2022 אינם מעניקים זכאות ל'הסעה שלישית', כלומר הסעה נוספת למסגרת חינוכית אחרי יום הלימודים, או ל'הסעה גמישה', כלומר למקום אחר שאינו המסגרת החינוכית. יוצאי הדופן הם תלמידים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית בינונית וקשה. זכאות זו ניתנה בעקבות הסדר בין משרד החינוך למשרד הרווחה אחרי עתירה שהוגשה בנושא.
יום הלימודים במסגרות לחינוך מיוחד מסתיים ב-14:30, למעט מסגרות החינוך המיועדות לתלמידים עם אוטיזם, שבהן יום הלימודים מסתיים ב-16:30. מטרתן של מסגרות אחר הצוהריים היא להעניק פעילות העשרה ופנאי לתלמידים, וכן לאפשר להוריהם לעבוד.
בדו"ח נכתב כי לפי נציגים מהעמותות השונות, ההורים בוחרים לא לרשום את ילדיהם למסגרות בגלל היעדר ההסעות, או לרשום ולהסיעם בעצמם. בכל מקרה, היעדר ההסעות מגביל את יכולת העמותות להרחיב את פעילותן. נוסף על כך, היעדרן אינו מאפשר להפעיל מועדונית תומכת שילוב המיועדת לתלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחד המשולבים במסגרות חינוך רגילות.
עמותות שונות מפעילות את מסגרות אחר הצוהריים באחריות משרד הרווחה, והן מחולקות לשלושה סוגים: 'מסגרת יום שהות ארוך' המיועדת לבני 21-3 עם מוגבלות שכלית-התפתחותית בינונית וקשה; מועדוניות לילדים ובני נוער עם אוטיזם ומועדוניות שיקומיות ומרכזי נוער לבני 21-3 עם טווח רחב של מוגבלויות, בהן פיזית, חושית, הנמכה קוגניטיבית ולקויות למידה, תפקוד, הסתגלות ותסמונות תורשתיות.
נוסף על מסגרות אלו, תוכנית הצהרונים 'ניצנים' של משרד החינוך פועלת גם היא בקרב תלמידים בגני הילדים עד כיתה ב' הזכאים לשירותי חינוך מיוחד. מרבית התלמידים הולכים למסגרות של משרד הרווחה: 12,678 תלמידים לעומת 7,709 תלמידים בתשפ"ד, אם כי משרד החינוך אינו יודע את המספר המדויק של התלמידים המשולבים בכיתה רגילה ומשתתפים ב'ניצנים'. ההשתתפות בכלל המסגרות היא על חשבון ההורים.