"התעופה היא הנכס האסטרטגי של ישראל", אמר היום (חמישי) מידן בר, יו"ר איגוד הטייסים בישראל, בוועידת התעופה שהתקיימה במרכז פרס לשלום ביפו.
מאות משתתפים הגיעו לכנס, בהם המנכ"לים של חברות התעופה הישראליות אל על, ישראייר וארקיע – דינה בן טל־גננסיה, אורי סירקיס ועוז ברלובץ, לצד טייסים ועובדים בענף התעופה, ובכירים בתעשייה האווירית והתעשייה הביטחונית.
הכנס התקיים על רקע המשבר שפקד את ענף התעופה, בעקבות הפסקת הטיסות של מרבית חברות התעופה הזרות והאתגרים שעמדו בפני חברות התעופה הישראליות, לצד ההתאמות למצבי חירום. בכנס גם הועלו סוגיות הקשורות לענף התעופה בישראל ועתידו ויוקר מחירי כרטיסי הטיסה בחודשים האחרונים מנמל התעופה בן גוריון.
"למשבר הבא אנחנו צריכים מאה מטוסים ישראליים, למשבר הבא אנחנו צריכים עוד שני שדותֶ תעופה. למשבר הבא אנחנו צריכים תיקוני חקיקה, כי חברות תעופה שמשנותֶ את לוח הטיסות בהתרעה קצרה לטובת חילוץ לא יוכלו לפצות את מי שנפגע מכך, והמשבר הבא כבר יצא לדרך", התריע מידן. "המציאות האזורית תמשיך לאתגר אותנו. תחשבו רק על השנה הבאה, חילופי ממשל באמריקה, שינויים דרמטיים במזרח התיכון ופקיעת הסכם הפיקוח על הגרעין האיראני". לדבריו, ישראל יכולה להיות מעצמה תעופתית בייחוד עכשיו, כאשר הניסיון הצבאי והאזרחי מתחברים לפוטנציאל אדיר.
מנכ"ל רשות שדות התעופה, שרון קדמי, אמר בכנס, כי לדעתו, לטווח הארוך, ישראל זקוקה לשני שדות תעופה אזרחיים משלימים לנתב"ג – בנבטים וברמת דוד. הוא התריע כי הקמת נמל תעופה עלולה להימשך 10־15 שנים ויש כבר להתחיל להיערך.
קדמי ציין, כי ברשות שדות התעופה נערכים לחזרה הדרגתית של חברות התעופה הזרות וגידול במספר הנוסעים, לאחר השפל של שנת 2024, במהלכה עברו בנתב"ג כ־15 מיליון נוסעים (לעומת כ־24 מיליון בשנת 2023).
במסגרת זו, רש"ת החלה לגייס עובדי ביטחון והיא מקדמת תוכניות פיתוח בנתב"ג, בהם הקמת הזרוע הרביעית בטרמינל 3 ושדרוג טרמינל 1, שסגור בימים אלו בשל עבודות שיפוץ.
על פי התחזית, מספר הנוסעים העוברים בנתב"ג בשנת 2040 יגיע לכ־40 מיליון, אבל הצמיחה תימשך גם בשנים שלאחר מכן ולאור זאת, יש להיערך להקמת נמלי תעופה משלימים.
בן טל־גננסיה אמרה, כי אל על, תגדיל בשנים הבאות משמעותית את צי המטוסים שלה. החברה מפעילה כיום 46 מטוסים והיעד הוא להגיע ל-60 מטוסים עד סוף העשור. גם סירקיס ציין כי ישראייר מצויה בהליך הצטיידות וגידול, לנוכח התחזית לתנופה בענף התעופה בשנים הבאות.