בשבוע שעבר הגיש משרד הבריאות דוח מקיף לאו"ם אודות ההתעללויות והעינויים שעברו, ועדיין עוברים – החטופים בשבי חמאס. אילנה גריצ'בסקי, ששוחררה מהשבי, היא אחת מהנשים שמסרו עדות עבור הדוח: "ישבתי על אופנוע בין שני נוח'בות. הם תפסו לי את הרגל והצמידו אותה לאגזוז – פשוט שרפו לי את הרגל כל הדרך עד עזה", שחזרה את רגעי חטיפתה בשיחה עם חדשות 12.
לואיס הר, שחולץ מהשבי בחודש פברואר ע"י כוחות צה"ל, השב"כ והימ"מ במבצע "יד זהב" יחד עם פרננדו סימון מרמן, שיתף גם הוא בחוויות הקשות מהשבי: "לא הייתה לנו שום זכות או אפשרות לנוע בתוך הבית. לכל דבר היינו צריכים לבקש רשות – אפילו ללכת לשירותים. הגענו למצב שאכלנו פיתה אחת ביום, אותה חילקנו בינינו אני ופרננדו. כל פעם אכלנו חתיכה קטנה כדי לשמור לאחר כך – שיהיה".
בשיחה עם עדינה משה שחזרה גם היא מהשבי בעזה, היא תיארה את התחושות אחרי ששמעה על דוח הזוועות. "לא חזרתי למצבי הבריאותי לפני השבי עדיין", אמרה בכאב. "יש לי בעיה בלב ועדיין לא הצלחתי להתאזן עם לחץ הדם שלי. זה חלק מהטראומה – שם לא היו לי תרופות". כשנשאלה אם ידעה שילדים ומבוגרים חווים שם התעללויות פיזיות ומיניות, השיבה: "חוץ מעופר קלדרון וירדן ביבס, שאני יודעת שעברו התעללויות כי שמעתי אותם במכלאות – לא ידעתי על השאר. הופתעתי שילדים עברו תקיפות, אני מזועזעת עד אימה".
לגבי החטופים שנמצאים עדיין בשבי, שיתפה עדינה: "המצב הרבה יותר גרוע, הם לא רואים מוצא – כאילו החליטו לנטוש אותם, כאילו הם לא שווים כלום ולישראל לא אכפת. נניח שהם יחזרו, אז מה עומד לקראתם? אני לא יוצאת מהבית עוד מאז. אין לי מילים להוסיף למה שהם עוברים – זה איום ונורא". היא הוסיפה בייאוש: "חיים פרי צדק כשהוא אמר שנתיים – אני מקווה שזה ייגמר בשנתיים".
גם אחרי קריאת הדוח הקשה הזה, אי אפשר להבין מה עוברים החטופים שנמצאים כבר 450 ימים בשבי. ולעובדה שהמלחמה ממשיכה ועדיין יש חטופים בעזה – יש השלכות הרסניות גם על החטופים שכבר חזרו. משיחות עם גורמי מקצוע שמלווים את החטופים, עולה תמונת מצב מאוד מטרידה: כל עוד זה המצב הקיים, החטופים שחזרו עדיין נמצאים בתוך הטראומה עצמה ואין להם אפשרות להתחיל תהליך של שיקום ובניית שגרה חדשה.
מצבם של החטופים שחזרו כיום:
- רובם לא הצליחו לחזור לעבודה מסודרת ולמסגרות הלימוד
- רובם מתמודדים עם הסתגרות רגשית ועם קושי בקבלת טיפול נפשי, כולל הילדים (שאינם מצליחים להחזיק בטיפול רגשי)
- כולם סובלים מתחלואה מוגברת, ובהתבסס על מחקרים שנעשו על שבויי מלחמת יום כיפור, אומרים גורמי המקצוע – הם יזדקקו לטיפול רפואי כל חייהם
- לא רק המעגל הראשון מתמודד עם תחלואה מוגברת ומצבים נפשיים מורכבים, אלא גם משפחות החטופים. זוהי נקודה חשובה שכמעט ולא מדברים עליה
כאמור, דוח מקיף של משרד הבריאות בעניין תנאי השבי של החטופים הוגש לאו"ם בשבוע שעבר. הדוח חושף את העינויים, ההתעללות וההשפלות שעוברים החטופים על ידי מחבלי חמאס.
על פי העדויות המובאות בדוח, שני ילדים שהוחזקו יחד בשבי דיווחו כי נקשרו והוכו לאורך כל תקופת השבי. בגופם נמצאו סימני קשירה, צלקות וסימנים התואמים טראומה. הגברים עברו התעללות פיזית קשה שכללה הרעבה מתמשכת, מכות, צריבות באמצעות ברזל, תלישת שיער, כליאה בחדרים סגורים עם מזון ומים מוגבלים, החזקה בבידוד כשהם קשורים בידיהם וברגליהם – ומניעת גישה לשירותים שאילצה אותם לעשות את צרכיהם על עצמם.
עדות קשה נוספת שייכת לאחת החטופות ששבו, אשר העידה כי עברה תקיפה מינית תחת איום בנשק על ידי מחבל חמאס. במספר מקרים, החוטפים הכריחו נשים מכל הגילים להתפשט בעוד הם ואחרים צופים בהן. חלק מהנשים דיווחו על תקיפות מיניות – ואחרות סיפרו כי נקשרו למיטות בעוד החוטפים בוהים בהן.