יישובי קו התפר נמצאים בדריכות שיא לאחר אותם תיעודים של פלסטינים יורים לאזור השרון • לאחר שבשכונת פסגות אפק התלוננו על פעילות לא שגרתית מעבר לגדר – האזרחים החליטו להקים בעצמם מערך של תצפיות וכיתות כוננות • "היום אנחנו יודעים לתת מענה", סיפר יעקב גוטהלף, שהקים את סיירת הרחפנים של העיר • מדובר צה"ל נמסר: "כל פנייה של תושבים נבחנת ונבדקת בכובד ראש
הדריכות בעיר ראש העין, שמוקפת בכמה כפרים פלסטיניים, נמצאת השבוע בשיא – בעקבות התיעוד של מחבלים מאזור טולכרם שיורים צרורות לעבר בת חפר. מבחינת תושבי ראש העין, זה רק עניין של זמן עד שהסכנה תתממש מול הבתים שלהם.
בשכונת פסגות אפק, שנמצאת בחלק המזרחי של העיר וקרובה מאוד לקו התפר, מתלוננים על פעילות פלסטינית לא שגרתית מעבר לגדר ותצפיות חשודות. ביום הראשון למלחמה הם הקימו קבוצה של מאות מתנדבים ששומרים על ביטחון העיר, מול מה שנראה להם כמו הכנות ל-7 באוקטובר של יישובי קו התפר.
גדר המערכת שמפרידה בין ראש העין לבין שטחי הרשות נמצאת כמה מאות מטרים מדירתו של תושב העיר נדב אליהו, עד כדי כך, שברגע שהוא חוצה את השביל שמתחת לביתו – הוא מגיע לשטח שמוגדר שטח אש. מבחינת אליהו, הגדר היא אמצעי שלא נותן מספיק ביטחון לאזור שבו הוא גר. "אם פרצו את הגדר בעזה תוך דקות בודדות, כאן הם יכולים פשוט לקפוץ מעליה", הוא טען, "תמיד היינו העוטף – עכשיו אנחנו מבינים את זה".
מוריה צפר, תושבת ראש העין, סיפרה על החשש שגורל העוטף יהיה דומה לגורל העיר: "כמו שהתצפיתניות התריעו, אני מפחדת שאני מתריעה ובסוף, כמו התצפיתניות – אני זו שאפגע ראשונה".
מאז המלחמה הוקמו פורום רשויות ומטה ליישובי קו התפר, בקריאה לממשלה להגדיל את הביטחון בהם – אבל נדמה שתושבי ראש העין החליטו שהם מסתמכים בראש ובראשונה על עצמם. הם פתחו קבוצות וואטסאפ שמשמשות כמעין חמ"ל דיווחים של התושבים ומינו מתנדבים שבודקים כל דיווח. מיד לאחר השבת השחורה, הקים יעקב גוטהלף את סיירת הרחפנים של העיר. הוא סיפר שהוא מרגיש ביטחון גדול יותר, אבל "לא בגלל שהתרחישים שאני חושב עליהם ושהם מאוד הגיוניים הפסיקו להתממש. לא בגלל שמהצד השני שלה גדר גרים חובבי ציון גדולים. אלא הסיבה היחידה היא כי אנחנו היום יודעים לתת מענה. אנחנו לא צריכים להיות אלה שנותנים אותו".
היוזמות האזרחיות אומנם היו מבורכות, אך הרשויות זיהו בהן פוטנציאל מסוכן. רס"ב רועי אחרק סיפר כי כמויות גדולות של אזרחים חמושים החלו להסתובב בעיר כחלק מיוזמות אישיות. הוא סיפר: "הבנו את החשש של התושבים ולכן לחצנו על כך שזה יהיה מוסדר בכיתת כוננות משטרתית". בתחילת המלחמה קיבל אחרק החלטה לא שגרתית להיכנס לכל קבוצות הדיווחים של התושבים בוואטסאפ ולתת מענה ישיר לכל אלפי החברים שבהן בכל שעות היממה.
למרות המוכנות של חלק מהתושבים, יש כאלה שהחשש הביטחוני הכריע אותם ופשוט בחרו לעזוב. בצבא ובמשטרה מבטיחים לתושבים שהמצב בשליטה, אבל אחרי 7 באוקטובר, ולאור משבר האמון ההולך והגובר עם המדינה, רבים חוששים שביום פקודה – גם כאן לא יהיה מי שיגן עליהם.
דנה (שם בדוי), שהחליטה לעזוב את האזור, סיפרה לחדשות 12 כי הפחד שלה התחיל עם פרוץ המלחמה. "אני אוהבת את הבית שלי, השקעתי בו המון – אבל המציאות קבעה לי אחרת", היא העידה. מבחינת נדב אליהו, עזיבה של ראש העין לא באה בחשבון. "אני לא מאמין שאנחנו צריכים לעזוב וללכת", הוא אמר, "אם כולנו נעזוב ונלך – בסוף תל אביב תהיה העוטף".
מדובר צה"ל נמסר: "כל פנייה של תושבים נבחנת ונבדקת בכובד ראש. הכוחות מקיימים פעילויות הגנתיות והתקפיות שוטפות לאורך מרחב התפר להבטחת ביטחון התושבים. במבצעים האלו, במארבי הגנה ובתקיפות מהאוויר סוכלו חוליות מחבלים רבות אשר ביצעו ירי לעבר יישובים ישראליים ושתכננו לבצע ירי נוסף".