עם התמוטטות משטר אסד בסוריה, מתחיל כעת מצוד עולמי אחר מיליארדי דולרים במזומן ואחרי נכסים שמשפחת אסד הסתירה במשך מעל לחצי מאה של שלטון רודני.
● שטרות במשקל של כשני טונות: כך הבריח אסד 250 מיליון דולר
● פרשנות | המשחק הגדול של סוריה: המנצחים, המפסידים, וטראמפ שאינו יודע לשאול
בהתבסס על הניסיונות ארוכי השנים לאתר את ההון שהוסתר מעבר לים על ידי סדאם חוסיין ועל ידי מועמר קדאפי, סביר להניח שגם המרדף הזה יהיה ארוך.
משפחת אסד בנתה רשת רחבה של השקעות ואחזקות עסקיות במהלך עשרות השנים מאז שתפס אבי המשפחה, חאפז אל־אסד, את השלטון בשנת 1970. בין הרכישות הבין־לאומיות שבוצעו במהלך השנים על ידי בני המשפחה הקרובים של בנו, המנהיג המודח בשאר אל־אסד, מצויים נדל"ן יוקרה ברוסיה, מלונות בוטיק בווינה ומטוס פרטי הממוקם בדובאי. זאת על פי גורמים אמריקאים לשעבר, עורכי דין וארגוני מחקר שחקרו את ההון של החמולה השלטת לשעבר. עורכי דין לזכויות אדם אומרים כי הם מתכננים לאתר נכסים נוספים, בתקווה להחזיר אותם עבור העם הסורי.
"יהיה מצוד אחר נכסי המשטר ברחבי העולם", אמר אנדרו טבלר, גורם רשמי לשעבר בבית הלבן שזיהה נכסים של בני משפחת אסד באמצעות עבודה על סנקציות אמריקאיות. "היה להם זמן רב להלבין את כספם לפני המהפכה. תמיד הייתה להם תוכנית ב' ועכשיו הם מצוידים היטב לחיים בגלות".
עשרות מיליארדים וסחר בסמים
אסד ברח מסוריה לרוסיה ב־8 בדצמבר, כאשר מורדי האופוזיציה התקדמו במהירות אל הבירה דמשק, והביאו אל סופה את הדיקטטורה שלו בת 24 השנים, שבאה בעקבות שלושה עשורים כמעט של שלטון אביו. שני המנהיגים נעזרו בקרובי משפחה כדי להסתיר הון בחו"ל, במערכת שהעשירה את בני המשפחה, אך גם גרמה למתיחות רבה יותר בתוך משפחת אסד המורחבת.
היקפו המדויק של ההון של משפחת אסד, ואיזה בן משפחה שולט באילו נכסים, אינם ידועים. בדו"ח של מחלקת המדינה של ארה"ב משנת 2022 נאמר שקשה לקבוע את הנתון, אך לפי הערכות, שווי העסקים והנכסים הקשורים לאסד עשוי להיות בין מיליארד ועד ל־מיליארד 12 דולר.
לפי ההערכה, הכסף הושג לעתים קרובות באמצעות מונופולים ממלכתיים וסחר בסמים, במיוחד באמפטמין קפטגון, וחלקו הושקע מחדש באזורי שיפוט שאינם בהישג ידו של החוק הבין־לאומי.
ההון של חמולת אסד הלך וגדל בשעה שאזרחים סורים התמודדו עם השפעתה של מלחמת האזרחים במדינה, שהחלה בשנת 2011. לפי חישובי הבנק העולמי, כמעט 70% מהאוכלוסייה בסוריה חיה בעוני בשנת 2022.
רבות מן הדמויות החזקות ביותר במשטר הצבאי היו אנשים בעלי חשיבה עסקית, בעיקר אשתו ילידת בריטניה של בשאר אל־אסד, אסמה, בנקאית לשעבר בג'יי פי מורגן.
"המשפחה השלטת הייתה מומחית באלימות פלילית באותה מידה שהייתה מומחית בפשיעה פיננסית", אמר טובי קדמן, עורך דין לזכויות אדם ממשרד עורכי הדין הלונדוניGuernica 37 International Justice Chambers, שחקר את נכסיו של אסד.
לא ניתן היה להשיג את תגובתם של אסד ושל משפחתו הקרובה.
סדאם חוסיין ומועמר קאדפי כמשל
סביר להניח שיהיה קשה למצוא את הנכסים ולהקפיא אותם. ארה"ב פתחה במסע סנקציות ממושך נגד משטר אסד, ואילצה את אנשי הכספים שלו להסתיר הון מחוץ למערב ובאמצעות מקלטי מס. חוקרים שהובילו את המצוד אחר מיליארדים שהוסתרו על ידי חוסיין וקדאפי בילו שנים במרדף אחר אנשים הקשורים לרודנים, בניווט חברות שלד ובהגשת תביעות בין־לאומיות כדי להשיב את הכסף בהצלחה מוגבלת. מתוך נכסים המוערכים בשווי של 54 מיליארד דולר שצבר המשטר הלובי לשעבר, למשל, מעטים מאוד – לרבות נכס של 12 מיליון דולר בלונדון ו־100 מיליון דולר במזומן במלטה – הוחזרו, אמר גורם בלוב בשנה שעברה.
צוותים משפטיים כבר הצליחו להבטיח כמה הקפאות של נכסים הקשורים להון של אסד. בית משפט בפריז הקפיא ב־2019 רכוש בשווי 90 מיליון יורו – שווה ערך ל־95 מיליון דולר – שהוחזק בצרפת על ידי ריפאת אל־אסד, דודו של בשאר אל־אסד, שפיקח על דיכוי אכזרי של האופוזיציה ב־1982. בית הדין קבע שהנכסים הושגו באמצעות הלבנה מאורגנת של כספי ציבור שנגזלו במעילה.
ויליאם בורדון, עורך הדין לזכויות אדם שהגיש את התביעה בפריז, אמר כי יהיה קשה הרבה יותר להחזיר כסף ממקלטי מס כמו דובאי ורוסיה. החוקרים צריכים לבקש צווי בית משפט להקפאת נכסים ולאחר מכן לאכוף את השבתם, וגם לא ברור מי יקבל את הכספים. לאחר נפילת אסד, ממשלת סוריה נמצאת בחוסר סדר, והמורדים האיסלאמיסטים מבקשים למלא את החלל השלטוני.
חמולת אסד החלה לצבור הון זמן קצר לאחר שחאפז אל־אסד השתלט על סוריה לאחר הפיכה לא אלימה. חאפז מינה את גיסו מוחמד מכלוף, אז עובד חברת תעופה צנוע, להיות אחראי על מונופול יבוא הטבק הרווחי של המדינה, אמר איימן עבד אל־נור, חבר של בשאר אל-אסד מלימודיהם באוניברסיטה.
מכלוף גבה עמלות גבוהות על תחום הבנייה המשגשג, אמר עבד אל נור, ששימש מאוחר יותר גם כיועץ ללא שכר של בשאר אל־אסד. כאשר בשאר ירש את אביו כמנהיג בשנת 2000, מכלוף העביר את האימפריה העסקית שלו לבנו, רמי.
הציפייה ממשפחת מכלוף הייתה להרוויח כסף בשמו של הנשיא ולממן את המשטר ואת המשפחה השלטת בעת הצורך, אמר בורדון, עורך הדין מפריז שחקר את נכסיו של אסד. "משפחת מכלוף הם השומרים של משפחת אסד", אמר בורדון. רמי מכלוף הפך מאוחר יותר לאיש הכספים המרכזי של המשטר עם נכסים בבנקים, בתקשורת, בחנויות פטורות ממכס, בחברות תעופה ובטלקומוניקציה, ששוויים תפח לכ־10 מיליארד דולר, לפי מחלקת המדינה של ארה"ב. ממשלת ארה"ב הטילה סנקציות על מכלוף ב־2008 על כך שהוא נהנה מן השחיתות הציבורית של גורמי המשטר הסורי ומסייע לה.
סכסוף בלב המשטר הסורי
התפרצות מלחמת האזרחים בסוריה ב־2011 הביאה לחמולת אסד הזדמנויות חדשות. אחיו הצעיר של בשאר אל־אסד, מאהר, פיקד על דיוויזיית השריון הרביעית של סוריה, שעסקה בהברחת הסם קפטגון לשאר המזרח התיכון, לפי מחלקת המדינה האמריקאית.
ההכנסות מהסם סייעו למשטר לקזז במשך שנים את הסנקציות הכלכליות של המערב, והכניסו ממוצע שנתי של כ־2.4 מיליארד דולר בין 2020 ל־2022, על פי ה־Observatory of Political and Economic Networks, ארגון מחקר סורי וערבי שעוקב אחר הסחר בקפטגון.
קבוצת המורדים לשעבר, הפועלת כעת להקמת ממשלת ביניים בסוריה, אומרת כי היא תאסור את הסחר, ופרסמה צילומים החושפים את גילוין של כמויות תעשייתיות של קפטגון לאחר נפילת המשטר, חלקן במתקנים שבשליטת מאהר.
מאהר החל להשקיע בחו"ל לפני מלחמת האזרחים, ונכסיו כללו חווה בארגנטינה, כך לדברי גורם מודיעין אירופי לשעבר ויועץ למשטר שהתמוטט. היועץ לשעבר אמר שהנכס הארגנטיני הוא מטע תה.
בני משפחת מכלוף השקיעו גם בחו"ל, ורכשו נדל"ן בדובאי בשווי של כ־3.9 מיליון דולר, לרבות אחוזות באי בצורת הדקל של האמירות, כך עולה ממחקר משנת 2018 של המרכז לצוותי חשיבה למחקרי הגנה מתקדמים בוושינגטון, אשר בחן נתוני רכוש שסופקו על ידי מקורות חסויים.
משפחת מכלוף רכשה גם מלונות בוטיק בווינה בשווי של 20 מיליון יורו, וזיכיון הקשור לבודהה בר, הטרקלין היוקרתי שמקורו בפריז. את הנתונים האלה ציין רמי מכלוף בבקשה שהגיש לאזרחות אוסטרית, שהושגה על ידי הפרויקט לדיווח על פשע ושחיתות, ארגון ללא מטרות רווח הפועל נגד שחיתות.
לפי חקירה משנת 2019 של הארגון נגד שחיתות Global Witness, החזיקו בני משפחת מכלוף גם ברכוש בשווי של כ־40 מיליון דולר בגורדי שחקים יוקרתיים במוסקבה. הקרמלין לא השיב לבקשה להגיב.
ואז בשנת 2020, התערערו היחסים הכלכליים שבלב המשטר הסורי. בשאר אל־אסד הרחיק בפומבי את רמי מכלוף. נסיבות הסכסוך שלהם נותרות לא ברורות. אך המנהיג הסורי הידק את השליטה על מנופי הכלכלה הסורית הכושלת. מכלוף הושם במעצר בית, והרשויות בסוריה הכניסו רבות מן האחזקות העסקיות שלו לכינוס נכסים של המדינה, כך דיווח בעבר הוול סטריט ג'ורנל.
חלק מהסיבה לטלטלה עשויה הייתה להיות נראוּת גרועה: בעוד שהסורים סבלו מההוצאות של מלחמת אזרחים, שני בניו של רמי מכלוף הצטלמו ברשתות החברתיות במועדוני לילה מפוארים בדובאי, שם ביסס אביהם חלק מעסקיו.
הם נסעו ברכבי פרארי, הניפו בקבוקי שמפניה והצטלמו חשופי חזה בחדרי כושר בדובאי. בפרסומות בתשלום באתרי מדיה, אמר מוחמד, המבוגר יותר, שהוציא 43 מיליון דולר עבור התאמה אישית של מטוס פרטי בדובאי, הכולל שני חדרי מגורים ומקלחת צמודה.
בהצהרה ביום שישי ברשתות החברתיות, אמר מוחמד שהוא הוגלה מסוריה לפני יותר מחמש שנים וכי הוא לא מתח ביקורת פומבית על משטרו של אסד מתוך דאגה לאביו. מוחמד אמר שלא ראה את אביו במשך שש שנים וכינה את מותו של אסד "התגשמות חלום".
אביו פרסם פוסט בפייסבוק ב־5 בדצמבר ואמר כי אובדן העיר חאלב לכוחות האופוזיציה הוא "מביש", והוסיף כי הציע מיליוני דולרים לאל"מ סוהיל אל־חסן, מפקד סורי שארה"ב הטילה עליו סנקציות עבור שימוש בפצצות חבית נגד אזרחים, כולל בגז רעיל, במהלך קרב על השליטה בחאלב לפני עשור.
את מקומות הימצאם של רמי מכלוף ומאהר אל־אסד, שלא השיבו לבקשות להגיב, לא ניתן היה לקבוע לאחר נפילת משטר אסד.
תמונות של מורדים בוזזים את הארמון
לאחר הדחתו של רמי מכלוף, פיקחה אסמה אל־אסד על ההשתלטות על נכסיו בתוך סוריה שנוהלה אז על ידי מקורביה, לרבות השליטה במפעיל טלקום גדול, כך לדברי יועץ למשטר שקרס, ולפי דיפלומט אירופי.
בשנת 2020, הטילה עליה מחלקת המדינה של ארה"ב סנקציות בטענה שהיא ובני משפחתה הפכו לכמה מן "המרוויחים מן המלחמה הידועים לשמצה ביותר" בסוריה.
אסמה אל־אסד ומשפחתה צברו "הון שהושג באופן לא מוסרי על חשבון העם הסורי באמצעות שליטתם ברשת נרחבת ובלתי חוקית עם קשרים באירופה, במפרץ ובמקומות אחרים", נטען במחלקת המדינה.
"יש לנו החובה להחזיר את הכסף עבור העם הסורי", אמר בורדון, עורך הדין לזכויות אדם בפריז.
חלק מן האזרחים לוקחים את העניינים לידיהם. בימים האחרונים בזזו סורים ארמון מעוטר של אסד, והוציאו משם רהיטים ויצירות אמנות. חלקם צילמו את עצמם במוסך מלא במכוניות ספורט, כולל רכבי אסטון מרטין ולמבורגיני.