רוסיה קרובה לחתום על עסקה שתבטיח לה נוכחות בים סוף, ותקרב אותה לנמל אילת ולגבול עם ישראל. בכיר בצבא סודאן חשף אתמול (שבת) כי רוסיה צפויה לחתום עם הצבא הסודאני הסכם שיבטיח לה נקודת אספקה ותדלוק בחוף ים סוף בסודאן, ובתמורה היא תספק לח'רטום נשק ותחמושת.
יאסר אל-עטה, בכיר בצבא סודאן שבפיקודו של הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן, סיפר כי מוסקווה ביקשה לקבל נקודת תדלוק בחופי ים סוף. בתמורה, מציעים ברוסיה אספקה של נשק לצבא הסודאני שנלחם במשך יותר מ-13 חודשים במלחמה עקובה מדם נגד "כוחות ההתערבות המהירה" (RSF) בפיקודו של הגנרל מוחמד חמדאן דגאלו ("חמידתי").
צבא סודאן מצידו זקוק באופן כמעט נואש לאספקה נוספת של נשק ואמצעי לחימה. יותר מ-15 אלף בני אדם נהרגו במלחמה עד עתה, עם שליטה לפרקים של כוחות ה-RSF באזורים שונים במדינה. מן הצד השני, רוסיה עשויה לזכות בנקודת שליטה משמעותית באזור ים סוף, במיוחד על רקע הפעילות המוגברת של צבא ארה"ב וכוחות השיט של האיחוד האירופי בדרום ים סוף, במסגרת ההתמודדות נגד מתקפות החות'ים בתימן.
לפני כמה שבועות דווח כי מיכאיל בוגדנוב, סגן שר החוץ של רוסיה ושליחו של פוטין לאזור המזרח התיכון, ערך ביקור רשמי בעיר פורט סודאן. במהלך הביקור הזה אמר בוגדנוב כי רוסיה עשויה לספק לסודאן סיוע צבאי בנשק ובתחמושת. לפני יותר משנה דווח כי רוסיה וסודאן סיכמו על הקמת בסיס צבאי רוסי בפורט סודאן, אולם מאז שפרצה המלחמה במדינה דווח כי המהלך הזה הושהה.
נקודת תדלוק ואספקה לצבא רוסיה בחוף ים סוף מקרב מאוד את צבאו של פוטין לאזור מדינת ישראל. בתקופה האחרונה ניכר מאמץ של רוסיה לרשות פעילות באזור הזה, לאחר שלפני כמה שבועות הפליגו ספינות מלחמה רוסיות בים סוף, ועגנו בין היתר באריתראה.
כוחות רוסיים, לרבות "גיס אפריקה" של משרד ההגנה במוסקווה, לשעבר אנשי קבוצת וגנר, פעילים מאוד בסודאן, ובעיקר בדרומה – שם יש להם גישה למכרות ומחצבים באזור. הרחבת מעורבותה של רוסיה בסודאן מתחברת לתהליך גדול וממושך – של הרחבת מעורבותה של רוסיה בכל אזור הסהל באפריקה. מדינות רבות כמו בורקינה פאסו, ניז'ר, מאלי וגם צ'אד וסנגל סילקו או ששוקלות לסלק את כוחות צבאות ארה"ב וצרפת מתחומן, תוך עיבוי הכוחות הלוחמים הרוסיים בתחומן.
כוחות רוסיים פועלים כבר תקופה ארוכה גם במאלי ובבורקינה פאסו. אותם כוחות מסייעים לכאורה לממשלות המקומיות במאבק בארגוני הטרור, לרבות דאעש ואל-קאעידה, אך גם פועלים רבות להשגת גישה למשאבי טבע מקומיים ויצירת עושר ורווח לתועלתם האישית.
בשנים האחרונות התרחשו הפיכות צבאיות רבות במדינות הסהל, ורבות מהממשלות שהיו בעבר ותמכו בפעילות צבאית משותפת עם ארה"ב וצרפת, התחלפו במשטרים צבאיים שנוהגים בגישה אחרת. על רקע המלחמה באוקראינה והניתוק ההולך וגדל ממדינות המערב, רוסיה של פוטין מחפשת כל העת להרחיב את השפעתה למדינות ואזורים אחרים. בעקבות כך ניכרים מאמצים גוברים של מוסקווה לבסס השפעה ברבות ממדינות אפריקה.