מעסיקים בענפי המסעדנות, המסחר והשירותים יחויבו להפקיד כספים בגין הזכויות הסוציאליות וההפרשות הפנסיוניות עבור עובדים זרים, כך אישרה היום (ראשון) ועדת העבודה של הכנסת. בענפים אלה אושרו בחודשים האחרונים לראשונה העסקת עובדים זרים. ענף החקלאות נעדר מהתקנות.
מנגנון הפיקדון משמש את המדינה הן לאכוף את תשלום מלוא זכויותיהם הפנסיוניות והסוציאליות של העובדים הזרים, והן לעודד אותם לצאת במועד מהארץ כדי שיוכלו לפדות את הכספים הצבורים לטובתם. החובה להפריש כספים לקרן פיקדון חלה בענפי הבניין ובחברות הסיעוד כבר מ-2016, ובהמשך הוטלה חובה זו גם על מעסיקי עובדים זרים בענפי המלונאות, התעשייה, ומוסדות הסיעוד של משרדי הבריאות והרווחה.
בעקבות החלטת הממשלה מיוני לקבוע מכסת עובדים זרים גם לענף המסעדנות, של 2,000 עובדים, וביולי לענף המסחר והשירותים, של 13.5 אלף עובדים, הגיש שר העבודה יואב בן צור תקנות לאישור הוועדה אשר יחילו חובה זו גם על שני ענפים אלו. בניגוד לבקשת משרדי הממשלה, לאשר את התקנות כהוראת שעה לשנה, אושרו התקנות בוועדה לחצי שנה בלבד עד 1 במרץ 2025.
בארגון קו לעובד ציינו כי אינם מתנגדים לתיקון התקנות ואף מברכים עליו, שכן מטרתו להגן על זכויות העובדים. עם זאת, לעמדתם "הבאת מהגרי עבודה לענפים אלו עלולה להיות בכייה לדורות, הן עבורם והן עבור עמיתיהם הישראלים".
בקו לעובד הדגישו כי התקנות המתייחסות לשני ענפים חדשים לגמרי להגירת עבודה, אינן מתייחסות דווקא לענף החקלאות – הענף בעל המכסה הגבוהה ביותר כיום להעסקת מהגרי עבודה, וענף ותיק בתחום שמעולם לא הוטלה עליו חובת ההפרשה לפיקדון.
"מדובר בענף שהמכסה בו להעסקת מהגרי עבודה עלתה לאחרונה ל-70 אלף עובדים, חלקם הגיעו תחת תשלומי דמי תיווך אסורים בשל החלטת הממשלה לאפשר 'הבאה פרטית'", ציינו בקו לעובד. "חלקם נדרשים לעבוד באזורים בסיכון לירי רקטי, חלקם נותרים כעת ללא מעסיקים לנוכח השמצות מכלילות מצד נציגי המעסיקים כלפי העובדים מהודו ומסרי לנקה. מדובר בענף גדול ורווי הפרות, אחת הבולטות והמוכרות בהן היא אי-תשלום פנסיה ופיצויים כדין עם סיום ההעסקה, ובפרט כשהעובד אמור לעזוב את ישראל". בקו לעובד הזכירו כי הממשלה קבעה כבר כמה פעמים כי יש להחיל את חובת הפיקדון גם בענף זה.
בדצמבר 2018 היו אמורות לעלות לדיון בוועדת העבודה תקנות להטלת חובת פיקדון גם על ענף החקלאות, אולם שר האוצר דאז, משה כחלון, משך אותן בעקבות לחץ החקלאים.