בשנה בתחילת 2023, ד"ר רוני (אהרון) גאל, אחד האנליסטים המוכרים והותיקים ביותר בתחום הביו-פרמצבטיקה, הפתיע את השוק כשהכריז על שינוי קריירה. גאל, שעבד כאנליסט בכיר בבנק ההשקעות סנפורד ברנשטיין, חצה את הגבול והצטרף לחברת התרופות נוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר בוועד המנהל.
המינוי הוא חלק מהאסטרטגיה של מנכ"ל נוברטיס, Vasanth Narasimhan, להביא לא רק מספר רב של תרופות לשוק כרגע, אלא גם את התרופות החדשניות ביותר שתהיה להן את ההשפעה הגדולה ביותר על חיי החולים.
השבוע, כחלק מהאסטרטגיה הזו, נוברטיס שיתפה פעולה עם חברת ההון סיכון aMoon ו-Startup Nation Central כדי לקיים כנס בנושא "צית את הסקרנות שלך". החברה מקיימת מזה מספר שנים כנסים מסוג זה בהם היא מציגה את חזונה ואת המקומות והדרכים בהם היא רוצה לשתף פעולה עם חברות ביו-פרמצבטיקה ישראליות ומוסדות אקדמיים ישראלים.
"רציתי את הריגוש של וול סטריט".
בשיחה עם ד"ר ירון דניאלי, שותף כללי ב-aMoon, התווה גל את התחומים בהם החברה רוצה להתמקד כעת, אבל לפני כן, איך היא הגיעה למקום שבו היא נמצאת היום. המנכ"ל, נרסימהן, הזמין אותי לשאת שיחות עם הנהלת החברה על מצב השוק, ובשלב מסוים הוא אמר 'בוא לעבוד איתנו במשרה מלאה'".
גל, שנולד וגדל בישראל, קיבל תואר דוקטור בביוכימיה ב-MTA. "רציתי להמשיך לעבוד בפוסט-דוקטורט במכון ויצמן, אבל היועץ BCG בא לתת מצגת לכיתה שלנו ב-MIT ואהבתי את זה. אנסה שנתיים ואולי אחזור לאקדמיה שהבנתי שכן מוגבל ורציתי לנסות את הכיף של וול סטריט".
גאל הועסק על ידי סנפורד ברנשטיין במשך שבע עשרה שנים. דניאל, ששימש בעבר כמנכ"ל אלקוברה, חברת תרופות קטנה, אמר: "הרגשנו שיש לו כדור בדולח. כבר הבאתי לו את המתנה שלי והוא אמר לי. 'שכח שזה לא יעבוד'. השקעתי חמש שנים מחיי רק כדי לגלות שהוא צודק.
מאמרים קשורים
גל ענה בצחוק ש-95% מהמוצרים בפלטפורמת ההשקה של אלקוברה אף פעם לא מגיעים לשוק, אז ההימור שלו לא כל כך מסוכן, אבל דניאל מופתע.
"חדשנות חייבת לבוא מבחוץ".
כשנרסימחאן שכר את גל, הוא הדגיש כי כוונתו הייתה שגל ימשיך לאתגר את הסטריאוטיפים בחברה. "אני חושב שהחברה יכולה להפיק תועלת מנקודת מבט עצמאית על הנכסים שאנו מציגים, הן פנימית והן חיצונית… כדי לייצר את היכולות של מיליארדי דולרים שאנו צריכים ולהשמיע קול בחדר. "אנחנו יכולים להגיד 'לא' לפרויקטים שלא הולכים לעבוד ויש לנו את היכולת להשקיע בפרויקטים שאנחנו מאמינים שנעשה", אמר אז.
היום, גל עושה יותר מאשר רק לומר את הבלתי אפשרי. הוא מנהל פיתוח עסקי, אסטרטגיית מוצרים חדשים ואסטרטגיית פורטפוליו של מוצרים בפיתוח – כ-400 תרופות בשלבים שונים. מדווח ישירות למנכ"ל.
"התכונה הייחודית של תחום הרפואה היא שהחדשנות חייבת לבוא מבחוץ", אומר גל. "כיום, 30% ממוצרי נוברטיס מתחילים מחוץ לחברה, והמנכ"ל נרסימהן רוצה להגדיל את הסכום הזה ל-50%. מודל שבו החדשנות עוברת מאקדמאים לקרנות הון, הקמת חברות צעירות ואז הם יודעים איך לעזור. עם מנטור צמוד ואז המוצרים או כאשר הטכנולוגיות בשלות מספיק כדי להעביר לנו את השרביט, זה מודל משוכלל, אבל הוא לא מושלם עבור כולם.
זה מודל מעניין בהתחשב בכך שכל כך הרבה חברות צעירות מצליחות הן מבחינה פיננסית והן מבחינה מדעית, אבל יש בזה היגיון. מכיוון שלא ניתן להימנע מהסיכון הגדול בפיתוח תרופות (ובעתיד, כלומר), הגיוני לחלוק את הסיכון בין שחקנים ברמות שונות.
"כאשר יפוג הפטנט, לתרופה אין ערך לחברה".
"מהירות החדשנות בתחום הרוקחות והשפעתה על חיי אדם היא מדהימה", אומר גל. "עוד עשרים שנה מחלות לב לא יהיו הגורם המוביל למוות בעולם. מחלות הנגרמות על ידי סרטן כבר הגיעו לסוג של יציבות. למרות שנראה שהנוירולוגיה משפיעה עלינו ועל דרכי השתן. קשה לקשישים ללכת לשירותים."
בעוד שדניאלי אמר שהוא מודאג מעליית מחירי התרופות, גאל הפנה אצבע מאשימה כלפי מבנה מערכת הבריאות האמריקאית ותהליך הפטנט.
"בניגוד לתעשיות אחרות, חברות התרופות כפופות לרגולציה מסוגים שונים, והצמיחה שלהן מוגבלת כאחוז מהתוצר המקומי הגולמי. מה שאתה רואה זה עלייה במחירי תרופות המרשם, הקשורה בעיקר למבנה המפעל. הבריאות המערכת בארה"ב, אבל העלות האמיתית של התרופה למערכת הבריאות נמוכה יותר.
הטיעון החזק ביותר שלנו הוא אובדן פטנטים. אני עדיין משלם על מערכת ההפעלה של מיקרוסופט מדי שנה עבור המחשב שלי, אבל התרופה שפג תוקפו של הפטנט לא אומרת כלום לחברה שהמציאה אותה. אני עובד בחברת תרופות ואני לא עני; חברות אלו רווחיות; אבל אנחנו לא מנצלים לרעה את המערכת, אני יכול לומר בוודאות מהיותנו בה היום.
החזון: זריקה אחת לשנה למחלות רבות
גאל אומרת שנוברטיס מחלקת כעת את פיתוח התרופות שלה למחלות וטכנולוגיות. מבחינת מחלות, החברה עוסקת בעיקר במחלות לב, מחלות מוח, סרטן ומחלות חיסונים. בטכנולוגיות, נוברטיס מתמקדת בכימיה קלאסית, בפיתוח נוגדנים, מוצרים מבוססי RNA, טיפול בתאים (שימוש בתאים חיים כמנועים לייצור תרופות בגוף) וטיפולי קרינה ממוקדים.
"בזכות השימוש ב-RNA, אנו מאיצים את החדשנות בנוירולוגיה, כי התרופות הללו יכולות להגיע בקלות למוח", אומר גל. "נהגתי לדבר עם נוירולוגים, והם צחקו, לצערי, התפקיד שלהם הוא 'אבחון ואדיוס', כלומר אבחון והכנה לפרוגנוזה יורדת. היום זה לא כך. גם במחלות קשות כמו ALS, הם יש מה להציע.
לדבריו, האתגר העיקרי בקרדיולוגיה הוא התמדה בטיפול. אנו מוציאים לשוק ומחפשים טיפולים נוספים, זריקות ארוכות טווח, בתקווה שנוכל לבקר אצל הרופא פעם או פעמיים בשנה ולקבל טיפול זריקה בודדת להורדת כולסטרול, הורדת לחץ דם. ואולי משקל". נוברטיס עדיין לא השיקה מוצרים בקטגוריית טיפולי ההשמנה החמה, אבל זה בהחלט עומד על סדר היום.
גם בעתיד דמיוני שכזה, למרות הטיפול התרופתי, מיליוני אנשים עדיין סובלים ממחלות לב. "מנקודת המבט שלנו, זה שוק מאוד אטרקטיבי, אבל הניסויים הקליניים שדורשים הרגולטורים בשווקים האלה הם מאוד גדולים וארוכים, ומדינות מנהלות מו"מ קשה על המחיר, כי הן יודעות שהתרופות האלה מציעות הרבה. אנשים רבים , באותו אופן, רואים בקטגוריה זו מקור לצמיחה גדולה אנו נראה, עכשיו ובעתיד, ויש לנו 30-40 מולקולות בתחום זה.
בטיפול בתאים הייתה נוברטיס מחלוצות טיפולי ה-CAR T לסרטן הדם, וכיום היא פועלת להרחבת הטיפול לסוגי סרטן ומחלות אחרות. "יחד עם זאת, אנחנו מאוד רוצים לשפר את הלוגיסטיקה של הטיפול. היום מתן תאים מאוד מסובך ויש סיכון למטופל. אנחנו רוצים לשלוט הרבה יותר טוב על התאים האלה כדי שהטיפול יוכל לעזור לנו. זה יהיה הרבה יותר קל, הרבה יותר מהיר ונגיש".
מרכז מו"פ בישראל? לא לאחרונה
גל אמר כי נוברטיס מעסיקה כ-150 עובדים בקו-אופ. "יש לנו סקאוטים שתמיד מדברים עם השוק, וכשהם רואים מוצר בשל, הם מביאים אותו לראש התחום הרלוונטי בחברה", הוא מספר על תהליך העבודה. "לאחר שבועיים-שלושה של שיחות, אם ההיענות תהיה חיובית, הקמנו צוות של כעשרה אנשים שיבצע בדיקת נאותות קצרה. אם יצליח, נבחן את המוצר לאור האסטרטגיה של החברה".
הקשר עם האקדמיה מתחיל לעתים קרובות עם מדענים ב-Novartis, שחושבים שהם עוסקים במדע בתחומם ועושים דברים מעניינים עבור חוקרים.
האם נוברטיס שוקלת להקים מרכז פיתוח בישראל? לקהל עונה גל על השאלה הזו: "זו שאלה מוצדקת. בישראל יש לנו נוכחות מעבר לשוק, למשל שיתופי פעולה וניסויים קליניים רבים, אבל את צוות המו"פ ניתן להקים כאן רק אם יש לנו הבנה אפשר לעשות כאן משהו שלא ניתן לעשות במקומות אחרים אלא אם כן נראה סיבה ספציפית, לא נקים צוות מו"פ.
נוברטיס וגלובס שיתפו פעולה בסיקור הכנס בהתבסס על דרישות עריכה והערכת העניין של קוראי גלובס. הכנס נערך בשיתוף פעולה עם קרן ההשקעות בטכנולוגיית בריאות ומדעי החיים aMoon ו-Startup Nation Central.
פורסם על ידי גלובס, חדשות העסקים של ישראל – en.globes.co.il – ב-23 במאי 2024.
© זכויות יוצרים 2024 מאת Globes Publisher Eatonut (1983) Ltd.