כשהפועל גליל עליון שברה את המונופול התל אביבי על הכדורסל – 19.5.1993
השבוע לפני 31 שנה הגיע הרגע שבו הדובדבנים הונחו על הקצפת, עת הפועל גליל עליון השלימה את המשימה שכולם חשבו שהיא בלתי אפשרית – לשנות את הגאוגרפיה של האליפות בענף הכדורסל. מאז נפתחה הליגה ב־1953, התואר התחלק בין מכבי והפועל תל אביב. אם לדייק, הוא בעיקר היה בידיים של הצהובים, כיוון שהאדומים הסתפקו בחמש אליפויות בלבד באותם ארבעה עשורים.
עם פתיחת עונת 1992/1993, דבר לא העיד שמשהו הולך להשתנות, אבל למאמן פיני גרשון היו תוכניות אחרות, כמו גם את האנשים הנכונים לעשות היסטוריה, ובראשם דורון שפר, בראד ליף ואנדרו קנדי. אליהם הצטרפה רשימה מופלאה של שחקנים כמו ניר מטלון, מייק גיבסון, אמיר מוכתרי, ג'רי סיימון וסטיב מאלוביק.
אחרי שהיממו בחצי גמר הפלייאוף את מכבי תל אביב (2:3 בסדרה) וקטעו לה רצף של 23 אליפויות, החבורה של גרשון חיכתה להפועל תל אביב בגמר, והאדומים מהמרכז היו בטוחים שהנה סוףֿ סוף הם יחזירו לעצמם את התואר לראשונה מאז 1969. הביטחון התלֿאביבי לא הספיק, ולמרות יתרון ביתיות בסדרת הגמר, הקבוצה מהעיר העברית הראשונה הפסידה כבר במשחק הראשון באולם אוסישקין, דחתה את הקץ עד למשחק 4 בסדרה, ואז באולם בכפר בלום ההיסטוריה קרתה.
למרות שכמעט איבדה יתרון של 18 נקודות מהמחצית הראשונה, גליל ניצחה 85:89 (ליף 23 נקודות, שפר 21 נקודות) וזכתה באליפות הבלתי נתפסת של עונת הדובדבנים.
קבלו את אלופת אירופה: מצרים – 22.5.1949
היו אלה עדיין השנים הראשונות אחרי מלחמת העולם השנייה, ונראה היה שהעולם עדיין לא היה סגור איזו מדינה שייכת לאיזו יבשת אחרי עצירת הכיבוש הנאצי. עד כדי כך הבלבול היה גדול, עד שהשבוע לפני לפני 75 שנה, בסיום טורניר היורובאסקט, שנערך בכלל על אדמת אפריקה, היתה זו המארחת מצרים שזכתה בתואר אליפות אירופה.
עם שמות מפתיעים מעט, כמו הקפטן אלברט פאהמי וגבריאל ארמנד קטפאיו, והכוכב הגדול, הקלע המצטיין עבדל רחמן חאפז איסמעיל, "הפרעונים" הדהימו את היבשת הישנה. במשחק המכריע גברה מצרים על צרפת 36:57 וזכתה בתואר עם מאזן משחקים מושלם, 0:6.
המצריים לא היו השכנים היחידים של ישראל באותו טורניר, בו השתתפו 7 נבחרות (8 נרשמו, אבל אסון התעופה שקטל את קבוצת הכדורגל של טורינו כולה הוביל לפרישתה של איטליה), גם לבנון שסיימה אחרונה השתתפה.
האולימפיאדה שלא רצתה להיגמר – 20.5.1900
בעוד חודשיים ייפתחו המשחקים האולימפיים בפריז, אבל השבוע לפני 124 שנה נפתחה האולימפיאדה השנייה בעת המודרנית, וגם אותה אירחה הבירה הצרפתית. טקס פתיחה לא נערך, והתחרויות יצאו לדרך באופן רשמי כמעט שבוע אחרי ההכרזה על תחילת המשחקים. 997 ספורטאים השתתפו, ולראשונה גם נשים התחרו, 22 בסך הכל, בענפים דוגמת חץ וקשת, טניס ושיט, ומהענף האחרון גם הגיעה האלופה האולימפית הראשונה בהיסטוריה, נציגת שווייץ (ילידת ארצות הברית) הלן דל פורטאלה.
הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם
הישגים מיוחדים לא נרשמו באותם משחקים, אבל שיא אחד נקבע ולא נשבר מאז (וגם לא יישבר). אם כולם מכירים את המושג המזוהה כל כך עם האולימפיאדה, "16 ימי תהילה", שמלמדים על אורכו של אירוע הספורט הגדול מכולם, אז בפריז 1900 כנראה לא רצו להגיע לקו הגמר כל כך מהר, והמשחקים הסתיימו רק ב־28 באוקטובר, יותר מחמישה חודשים אחרי שיצאו לדרך.