דו"ח של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שפורסם היום (שלישי) בנוגע לחומרי החקירה של הוועדה הממלכתית בעניין פרשת ילדי תימן, חושף התנהלות מטרידה, שבגינה מחשב ובו חומרים מתהליך הבדיקה של הוועדה, אבד.
ב-1995 מינתה הממשלה ועדת חקירה ממלכתית לעניין פרשת היעלמותם של ילדים מבין עולי תימן בשנים 1948-1954. דיוני הוועדה הסתיימו ב-2001 והיא הגישה לממשלה את ממצאיה. חומרים אלו היו סודיים עד נובמבר 2016, אז החליטה הממשלה להתיר את פרסומם של חומרי ועדת כהן-קדמי.
בינואר 2023 פנה "פורום אחיי" למשרד המבקר בבקשה לברר טענה הנוגעת לחומר ארכיוני של ועדת כהן-קדמי שהופקד בארכיון המדינה. בפנייה נטען כי החל משנת 2020 פנה הפורום לארכיון המדינה בדרישה לקבל בין השאר מחשב של הוועדה שהופקד בארכיון עם החומר הנמצא בו, אך הארכיון השיב כי "המחשב לא אותר".
בדיקה של משרד המבקר העלתה כי ועדת החקירה הפקידה בארכיון מחשב ובו רשומות של הוועדה, אך כאמור הוא אבד. עקב כך, 22 שנים לאחר שהמחשב הופקד בארכיון, יש חשש שמסמכים ונתונים של הוועדה שנשמרו בו אבדו.
התברר שהמחשב שהופקד בארכיון המדינה, הושאל לאחד מעובדי הארכיון, זאת בלי תיעוד מתאים. בסופו של דבר המחשב לא הוחזר מעולם. עוד עלה כי ככל הנראה, עובדי הארכיון לא הבחינו שהמחשב נעלם, עד לקבלת בקשת "פורום אחיי" לעיין בו.
בסיור של נציגי משרד מבקר המדינה בארכיון המדינה נמצא בבניין חומר ארכיוני אורקולי של ועדת כהן-קדמי במְכל פתוח על שולחן במסדרון, ולא במתקן גניזה, כנדרש. עוד נמצא כי 138 תיקי גניזה שהושאלו לאורך השנים לא הוחזרו.
כמו כן, עלה שארכיון המדינה לא השלים את קביעת הכללים למסירת חומר ארכיוני לעובדי הארכיון באופן שיבטיח כי חומרים יוחזרו למקומם.
מארכיון המדינה נמסר בתגובה: "ככלל, ארכיון המדינה אינו מקבל להפקדה מחשבים פיזיים ממוסדות המדינה, אלא את המידע שנמצא בתוכם. האירוע הנדון מתייחס למקרה יחידי שקרה לפני מעל ל-20 שנה. אך יש להדגיש, ממידע שהועבר לארכיון המדינה – כל החומר שנכתב במחשב ועדת החקירה הודפס והופקד בארכיון, והחומר הניירי שמור בארכיון ואף מונגש לציבור.
בתקופת השאלת המחשב האבוד נוהלו ההשאלות בעזרת טפסים ידניים. כיום, הארכיון מקיים מעקב אחר השאלה והחזרת החומרים הארכיונים באופן דיגיטלי. וכן, מאז האירוע גיבש הארכיון נהלים חדשים לשם מניעת הישנות המקרה".