1חג וחשמל
רוסיה הפליאה השבוע את מכותיה באוקראינה, ועשתה כן בעונג מיוחד בבוקר חג המולד. בעיני רוסיה עצם הציון של החג ב־25 בדצמבר הוא פרובוקציה, מפני שהכנסייה האורתודוקסית מציינת אותו, על פי הלוח הישן, רק ב־7 בינואר. 70 טילים בליסטיים וכטב"מים שיתקו את מערכת החשמל החבולה של אוקראינה. שעות אחדות אחר כך, הנשיא וולודימיר זלנסקי הדליק נרות חנוכה.
● המומחה שמסביר: "היכולות של החות'ים משתפרות". ומה ישראל יכולה לעשות?
● אלביט מכרה תותחים לדנמרק בעסקת ענק, ואז הכול הסתבך
אירועי חג המולד בקייב, אוקראינה / צילום: Reuters, Anthony Kwan
בים התיכון, לעומת זאת, טבעה עוד אנייה רוסית, תוצאה של פיצוץ מסתורי. הרוסים אומרים שזו היתה פעולת טרור. זו האנייה השלישית הטובעת בתוך שבועיים. החשד הוא שצי הצללים שפוטין אסף כדי להבריח דלק פשוט לא כשיר להפלגה. האניות הטבועות הקודמות השאירו כתם נפט ענקי סמוך לחוף הים השחור של רוסיה.
2זכרונות רומניה
השבוע לפני 35 שנה, שחרור אירופה מידי הקומוניזם הגיע לשיא דרמטי: נפילת הזוג ניקולאי וילנה צ'אושסקו, רודן רומניה ואשתו/שותפתו. זו היתה מהפכת טלוויזיה מושלמת. רגע אחד, הרודן נראה נואם באוזני עצרת ענק של המפלגה הקומוניסטית; התשואות הרגילות התחלפו בשריקות בוז; מסוק הניס את בני הזוג מגג ארמונם; ארבעה ימים אחר כך, משפטם והוצאתם להורג נראו כמעט על כל מרקע טלוויזיה. רוב רודני העולם הכירו היטב את עמיתם הרומני. הם רעדו מפחד, וניסו לפייס את מתנגדיהם בטרם פורענות.
בבוקרשט חוגגים 35 שנה לנפילת משטר צ'אושסקו / צילום: ap, Andreea Alexandru
צל רומניה מוסיף להתארך על ראשיהם של דיקטטורים. אפשר לטעון שיש קשר בין המאורעות ההם לבין מאורעות סוריה. פחד צ'אושסקו מזין מדינות משטרה גדולות כקטנות.
הסיפור רחוק מלהסתיים. השבוע כדאי להתבונן במיוחד במוזמביק, בדרום מזרח אפריקה, שבה האופוזיציה מנהלת מאבק אלים להוריד מן השלטון מפלגה מרקסיסטית לשעבר, המחזיקה בו מאז עצמאות המדינה, לפני 50 שנה.
3נוגעים בשמש
גשושית (Probe) של נאס"א, סוכנות החלל של ארה"ב, נגעה השבוע בשמש, לפחות במונחים קוסמיים.
ברגע התקרבותה האופטימלית היא נמצאה 6.1 מיליון ק"מ מן השמש. היא שברה בזה את השיא של עצמה, שעמד על 7.26 מיליון ק"מ 15 חודשים קודם. השיא שלפני השיא הקודם נקבע ב־1976, ועמד על 42 מיליון ק"מ. תנועתה של הגשושית, הנקראת "פארקר", מוערכת ב־692 אלף ק"מ בשעה.
ברגע הזה, פארקר נחשפה בחטף לחום של 980 מעלות. היא עמדה בהן בזכות ציפוי פחמן בעובי של 11.5 ס"מ. יידרשו מספיק ימים לפני שנאס"א תדע אם הגשושית עברה את הניסיון הלוהט בשלום. אפשר לקרוא הרבה יותר על משימות פרקר ברשימה קודמת בגלובס.
4ההר והנשיא
דונלד טראמפ לא מפורסם בנטיותיו הלמדניות. צילום של מדף הספרים שלו בבית הלבן גילה פעם שהספרים היחידים שם הם אלה שהוא כתב, או שנכתבו בשמו, על הצלחתו. אבל השבוע טראמפ גילה עניין מפתיע בהיסטוריה האמריקאית. הוא הודיע שיחזיר על כנו את שמו של הר נישא באלסקה, שנקרא עד לפני עשר שנים על שמו של ויליאם מקינלי, הנשיא ה־25 של ארה"ב (1901-1897). ברק אובמה הסב את ההר על שם עם הילידים המתגורר בסביבתו, דנאלי.
מה מקור העניין הפתאומי בנשיא הנשכח? ובכן, "מקינלי יצר הרבה כסף", הסביר טראמפ, בכך שאפשר ליורשו, הנשיא טדי רוזוולט, לכרות את תעלת פנמה. השבוע טראמפ דרש שפנמה תחזיר את התעלה לשליטת ארה"ב. היא הועברה לפנמה בדיוק לפני 25 שנה.
5איפה השיטות?
השבוע סר רודן סין, שי ג'ינפינג, לביקור במקאו, המושבה הפורטוגלית לשעבר בחוף הדרומי של סין, כדי לציין את יום השנה ה־25 לחזרתה אל המולדת. היא עשתה כן תחת הסיסמה המפתה של "ארץ אחת, שתי שיטות". המשטר הקומוניסטי ניסה לפתות באמצעותה גם את הונג קונג וטייוואן. לכולן הובטח שהן יוכלו להוסיף ולנהל את ענייניהן על פי רצונן, באופן דמוקרטי. ההבטחות הופרו בזו אחר זו. בהונג קונג פעילות דמוקרטית הופללה כ"פגיעה בביטחון המדינה", ופעילים הושלכו לכלא.
השבוע, ממשלת הונג קונג, שלוחה לכל דבר של בייג'ינג, הבטיחה סכום השווה ל־100 אלף דולר לכל מי שיביא למעצרם של 6 פעילי דמוקרטיה שנסו לחו"ל, ומואשמים ב"בגידה במולדת". שתי שיטות? לא בבית ספרנו.